Požadavek na zdravou výživu kromě horkovzdušných a parních trub splňují i přístroje mnohem skladnější a také cenově přístupnější. Jsou to elektrické parní hrnce. Tyto hrnce jsou stále ještě určitou novinkou na trhu i v našich kuchyních. Jeho přednosti Speciální spotřebič na vaření potravin v páře je skladný, příprava jídla v něm probíhá zdravě a šetrně. Připravíme v něm vše, co vaříme normálně ve vodě – použití je všestranné. Jídlo z elektrického parního hrnce je hotovo za několik minut a má vynikající chuť; hrnec je výborným pomocníkem při jakékoliv dietě. Jak pracuje? Patrový hrnec pracuje na systému využívání páry jako varného média, jídlo je rychle hotovo a zachovává si všechny své důležité výživné vlastnosti. Dvě oddělená patra nad sebou znamenají při vaření úsporu času i energie. Hrnec má podstavec s varným agregátem, tato spodní část může být oválná nebo kulatá a může připomínat spodek stolní váhy nebo odšťavovače. Je zde zabudovaný časový spínač a světelná kontrolka. Nad spodní částí stojí dvě mísy na sobě, každé mají ucha na bezpečné uchopení. Jejich objem může být například 4 litry u spodní a 3 litry u horní mísy. Horní mísa je přiklopena speciální pokličkou. Do dolní části se nalije voda, hrnec se uzavře a vyvíjející se pára prostupuje potravinou a tepelně ji upraví. Pára – pokud by unikala ven, by byla nejen nepříjemná, ale i nebezpečná, proto má parní hrnec zabudovaný kondenzátor par. Vybavení hrnce Součástí vybavení je mísa s přihrádkami na vaření několika jídel současně, mísa na přípravu rýže; některé hrnce mají nasazovací rukojeť k pohodlnému uchopení, odnímatelné rošty a třeba i držáčky na vejce. Některé hrnce disponují zvláštní nádobou (protože jsou plastové a plast přijímá často barvy) k přípravě potravin, které barví (klasické je vaření mrkve) - plast tak není po jednom použití navždy oranžový. Varnou a tedy odnímatelnou část spotřebiče můžeme mýt běžně v myčce. Cena elektrických parních hrnců na našem trhu se pohybuje zhruba od 2 000 do 2 600 Kč. -ag-