Pravda je ve víně, říkali již staří Římané a rozhodně se nemýlili. Tento ušlechtilý mok má za sebou tisíciletou tradici a patří k nejstarším nápojům lidstva. Nejstarší písemné doklady o výrobě vína pocházejí ze starověkého Sumeru z 3.tis. př.n.l. Evropu naučili pít víno Egypťané, odtud se tato znalost rozšířila do antického Řecka a Říma.Víno bylo oblíbeným nápojem i ve středověku a v mnoha zemích patřilo ve své nejušlechtilejší podobě nejen k vyhledávaným pochoutkám labužníků, kteří dokázali za špičkové zboží zaplatit vysoké sumy, ale také k běžným nápojům nejširších vrstev. V naší zemi zušlechťoval vinnou révu především císař Karel IV., i když písemné záznamy o pití „zkvašené šťávy z vinných hroznů“ máme už z období Velkomoravské říše a v Čechách byl známým pěstitelem vinné révy již svatý Václav. Specializované obchody V uplynulých desetiletích sice zájem o kvalitní vína a znalosti běžných uživatelů o tomto ušlechtilém nápoji poněkud poklesli, (mnozí znali jen tři druhy – bílé, červené a sekt, případně v zimě oceňovali tzv. „svařák“), ale v posledních deseti letech se i v této oblasti mnohé změnilo. Jako houby po dešti vyrostly tzv. vinotéky – či archivy vín, tedy specializované obchody, které se zaměřují na prodej a poradenství širokého spektra vín. Nabízejí vína, jak točená – tedy přímo ze sudů, tak i řadu značek ve skleněných lahvích, případně v plastových obalech – počínaje 1,5 litrovými láhvemi a konče 5 litrovými soudky. Některé vinotéky jsou specializované na určité vinorodé oblasti – především na Jižní Moravu, jiné nabízejí všehochuť z celého světa. Dnes už tedy není problém ochutnat víno např. z Chile, z Jihoafrické republiky, z Kalifornie nebo z vybraných francouzských krajů. V těchto specializovaných obchodech dokáží zákazníkovi také poradit v široké cenové nabídce. Podobným směrem se vydávají i supermarkety, které speciálně na podzim organizují tzv. festivaly vín, kde prodej vína z celého světa doprovázejí ochutnávkami a účelovými publikacemi. Nechybí ani charakteristiky jednotlivých značek, ale také doporučení, jak a k čemu je konzumovat. -daš-