Večeříme ve společnosti

Večeříme ve společnosti

Na přelomu roku společenská sezóna vrcholí a tak se nám stane, že nebudeme večeřet v závětří své vlastní kuchyně, ale na plese či banketu nebo při jiné slavnostní příležitosti. Ale třeba i jen firemní večírek stačí, abychom se když ne přímo znemožnili, alespoň ukázali, že zásady společenského stolování jsou nám na...

Na přelomu roku společenská sezóna vrcholí a tak se nám stane, že nebudeme večeřet v závětří své vlastní kuchyně, ale na plese či banketu nebo při jiné slavnostní příležitosti. Ale třeba i jen firemní večírek stačí, abychom se když ne přímo znemožnili, alespoň ukázali, že zásady společenského stolování jsou nám na hony vzdálené.

Jaké nás během společenské sezóny mohou čekat gastronomické příležitosti?

Firemní večírek
V poslední době se poněkud ustoupilo od honosných večírků v někdy až snobském prostředí a důraz se klade na vtip, originalitu prostředí i programu. V každém případě se oblékneme společensky a nenecháme se zmást, že přicházíme jakoby „mezi své“, o to více jsou naše způsoby u stolu na očích.

Ples
Organizační výbor každý ples pojímá poněkud jinak – záleží zda jde o reprezentační ples či ples veřejný. Dnes je ale běžná kombinovaná forma pohoštění – někdy číšníci ke stolu jídla nosí, jindy je na galerii bufet, nebo jsou obě formy spojeny. Na gala plesy je někdy vyžadována velká večerní toaleta.

Raut
Na této akci bude velký počet hostů; některé budeme znát, některé ne, mnohým budeme představeni. Raut se pořádá ve večerních hodinách, jídlo se podává formou nabídkového bufetu a nápojových stolů. Vedle stolů se studenými lahůdkami bývá připraven teplý bufet. Hosté se volně pohybují a každý se obsluhuje sám kromě teplého bufetu, kde si objednáváme u obsluhy. Mezi hosty se případně pohybují číšníci nabízející drobné zákusky a nápoje.

Jak se chovat u stolu
První zásadou při slavnostním společenském stolování je, že si počínáme klidně a pomalu, nikdy ne zbrkle. To znamená, že se nevrhneme na jídlo hned jak se objeví před námi a nemáme oči jen pro ně. Naopak můžeme (samozřejmě diskrétně) opisovat od ostatních. Když nevíme co a jak, dobré je zjistit, jak to dělají ostatní. U některých jídel je dnes nakonec úzus volnější a tak záleží spíše na decentním způsobu, jakým si počínáme, než na striktním předpisu. Někdy to ale dáno je: kolikrát potom máme to známé dilema: vzít či nevzít ovoce do ruky a který druh ano a který ne, jak na kuřecí stehno nebo těstoviny, co si počít se šneky nebo ústřicemi…

Aby nás tedy pozvání na nějaký ten raut nezaskočilo, zopakujeme si hned zkraje nového roku zásady společenského chování u stolu a způsob konzumování nezvyklejších pochutin. To ale až příští týden - pozítří se podíváme na venkovskou zabíjačku.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme