Každý, kdo je milovníkem jiskrného vína a zároveň vlastní rodinnou nemovitost, případně si ji hodlá vybudovat, by rozhodně neměl váhat s budováním vinného sklepa. Není totiž nad to mít vlastní vinotéku a nepřemýšlet před každým významnějším posezením v rodinném kruhu či s přáteli, kde a jaké víno seženu. Máme-li dobře zásobený vinný sklep, stačí jen sáhnout po té správné láhvi. Pokud dokonce nakupujeme víno promyšleně a stane-li se nám jeho sběratelství koníčkem, můžeme z těchto nákupů také profitovat. Ve víně se dají také ukládat peníze. Zvláště zdařilé ročníky se dají posléze výhodně prodat na vinařských burzách. Jak si zařídit vinný sklep? Místnost, kterou jsme se rozhodli věnovat svému soukromému archivu vín, by měla být chladná se stálou teplotou kolem 8oC - 12oC. Nevadí pokud teplota přesáhne třeba 13oC, ale hlavně by tu neměly probíhat teplotní výkyvy. Nejdůležitější je teplotní stálost. Sklep může být suchý nebo poněkud vlhčí, ale vlhkost by neměla přesáhnout určitou hranici, aby etikety láhví příliš neplesnivěly. Pokud se však větší vlhkosti nedokážeme vyvarovat, je třeba si láhve označit voskovou tužkou, protože časem se může zcela ztratit text na nálepce. Místnost určená pro zřízení vinotéky musí však být bezpodmínečně temná. Chvilkové tlumené světlo vínu nevadí, ale dlouhodobější jasné osvětlení by mohlo naši vinnou sbírku silně znehodnotit. Ukládání vína Pravidlem je, že se láhve pokládají naležato, ale i zde platí: jiný kraj, jiný mrav. Existuje široké spektrum názorů diskutujících o tom, má-li být víno uloženo zcela vodorovně či hrdlem poněkud výše nebo naopak níže. Láhve ukládáme do specializovaných polic, které dnes již najdeme například ve velkých supermarketech s doplňky pro dům a zahradu. Navíc se již objevila řada šikovných truhlářů, která je schopna kvalitní police vyrobit podle individuálních požadavků přímo na míru. Kontrola uloženého vína Ze začátku, než poznáme kvalitu sklepa, bychom měli víno prohlížet tak jedenkrát za měsíc, případně za tři měsíce, ale i po určitých zkušenostech je nezbytné věnovat svým láhvím naplněným kvalitním vinným mokem pozornost minimálně jednou za půl roku. Pokud je sklep velmi chladný, tak se ve víně sráží cukr a vytváří malé krystalky. To sice není vůbec na závadu, ale je vidět, že sklep je výrazně chladnější, než by měl být. Víno však kontrolujeme nejen kvůli kvalitě sklepa, ale i kvalitě vína samotného. Pokud tento ušlechtilý nápoj není dobře vyrobený, chybí např. kvalitní zátka, případně není láhev dobře vymytá či se do vína dostalo při stáčení něco, co tam nepatří, tak se víno kalí a vytvářejí se v něm šlemy. Kde nakupovat? Mnozí z nás navštíví kvalitního vinaře, a to nejen na jižní Moravě, ale stále častěji i v Čechách - např. na Roudnicku, Žernosecku či Mělnicku. Pokud však nemáte ten správný typ, nezoufejte. Dnes už existuje po celé republice síť vinoték, kde vám odborně vyškolený personál poradí. Znalec rozhodně dobře zná vína, která prodává. Karafy a džbánky na víno Používají se hlavně u červených vín, případně v horkém létě i u vín bílých, potřebujeme-li je obložit ledem. Stejně jako existuje různost názorů na vhodnost nádoby pro určitý druh vína, neuvěřitelně se liší i názory na tvarové typy karaf. Mladá vína přeléváme do karafy proto, aby se po otevření krásně rozvinulo jejich aroma a vytříbila se i chuť. Starší vína i portská se tzv. dekantují. To znamená, že se opatrně slijí, nejlépe před svíčkou, abychom zjistili, zda-li je víno čiré nebo ho hyzdí sedlina, jež se sebou přináší chuťové zhoršení. Jak dlouho může víno stát, aniž by ho to poškodilo? I zde platí, že neexistují univerzální pravidla. Záleží především na kvalitě vína, ale rozhodně by doma láhev s vínem neměla stát déle než několik týdnů. Při nákupu především ve velkých supermarketech se vyvarujme lahví, jež jsou zaprášené, a tím nám naznačují, že v regálu stojí již dlouho. I otevřené víno má různou dobu spotřeby. Opět je rozhodující druh a kvalita vína. Například hodně stará vína se otevírají dokonce den před konzumací. Většina běžných vín by měla být spotřebována zpravidla do několika dní po otevření. Ovšem dnes již existuje na trhu řada tzv. vakuových pumpiček, kterými se odčerpá vzduch, a pak se láhev znovu uzavře. Tím se trvanlivost otevřeného vína prodlouží zhruba na dva týdny. -daš-