Příprava šlehačky, krémů, pomazánek, lehkých těst už dávno není záležitostí pouze ručního zpracování. Pomocníkem, který se dokonale osvědčil v této oblasti je ruční elektrický šlehač. Pro mnohé domácnosti patří tento spotřebič k základnímu vybavení kuchyně. Nepatří-li však ještě tento pomocník k základnímu vybavení naší kuchyně a rozhodneme-li se pro jeho nákup, přijde nám vhod několik užitečných rad, jak vybírat. Pohonná jednotka Při výběru je dobré pamatovat na příkon pohonné jednotky. Minimální hranice příkonu pro to, aby šlehač fungoval spolehlivě je 200 W. Samozřejmě šlehač se silnějším motorkem zvládne větší zatížení. Nezbytná pro kvalitní zpracování směsí je možnost regulace otáček. Plynulá regulace pomáhá nastavit přesné otáčky podle aktuální potřeby. Výrobci však v poslední době přecházejí na stupňovou regulaci otáček. Strojek by však měl být vybaven 2, 3 rychlostními stupni. Kvalitní strojek využívá 5 regulačních stupňů. Navíc dovede okamžitě zařadit na omezenou dobu nejvyšší rychlost otáček. Ergonomické tvary Pozornost bychom měli věnovat i tvarům spotřebiče. Strojek nebo spíš jeho držadlo musí, řečeno lidově, padnout do ruky. Zvyšuje se takto bezpečnost používání. Je dobré si šlehač potěžkat a zjistit kolik váží. Je-li strojek příliš těžký začne nám při práci trnout ruka. Šlehač má optimální tvar pokud jej lze jednoduše i spolu s nástavci postavit na podložku pevně tak, aby se nepřevrhnul. Designéři někdy při svých futuristických vizích na tento požadavek trochu pozapomínají. Nástavce a jejich funkčnost Velmi důležitý je materiál, ze kterého jsou vyrobeny nástavce. Rozdíl mezi kovovými a plastovými součástkami je asi zřejmý. Vybavení šlehače a variabilita způsobů použití zvyšují jeho funkčnost. Nízkootáčkové výstupy (otvory v pohonné jednotce) jsou zpravidla přizpůsobeny pro použití šlehacích metliček pro přípravu pěny, šlehaček krémů a lehkého těsta a hnětacích háků pro přípravu kynutých těst, mletého masa a pomazánek. Vysokootáčkový výstup umožňuje připojit ponorný mixér, vhodný pro zpracování nápojů, omáček nebo kojeneckých polévek. Některé ze šlehačů jsou vybaveny pasírovacím nástavcem umožňujícím pasírování ovoce a vařené zeleniny. Délka provozu Důležitým údajem, který výrobci uvádějí v návodu k použití je délka provozu, tedy jak dlouho je šlehač schopen pracovat než se zahřeje jeho motorek. Kvalitní ruční šlehač snese bez přestávky 10 minut normálního provozu a 2-3 minuty nepřetržitého provozu ponorného mixéru. Šlehače se rovněž různí délkou přestávky před opětovným použitím. Kvalitní šlehač dovede pracovat znovu v plném zatížení již po 20 minutách. Výkyvný stojan a otočná mísa Používání šlehače velmi usnadňuje stojan. Na podstavec stojanu se položí otočná mísa, do odklopného držáku stojanu šlehač tak, aby se metličky nebo háky nacházely vůči míse v excentrické poloze. Toto je nejjednodušší řešení. Mnohem účinnější variantou je výkyvný stojan. Pohonná jednotka vykonává kývavý pohyb, mísa se otáčí a v míse rotují metličky nebo háky. Takto připravované krémy, pomazánky nebo těsta jsou mnohem víc propracované. Několik rad na závěr: 1. Své rozhodnutí o nákupu si důkladně promyslete. Nenakupujte hned v prvním obchodu, do kterého vstoupíte. Výběr je velký a v jednom obchodu nemusíte najít všechny značky. 2. Nerozhodujte se pouze na základě ceny (zpravidla nejsou příliš rozdílné). Zjistěte jaké má spotřebič příslušenství. Čím je bohatší, tím víc šlehač zmůže v kuchyni. 3. Zjistěte délku nepřetržitého provozu 4. Zjistěte, jak vysoký je příkon motorku ručního šlehače. 5. Než se rozhodnete o nákupu, zkuste si jak vám padne do ruky a kolik váží. -Zelmer-