Kupujeme chladničku

Kupujeme chladničku

Jedním z nejdůležitějších spotřebičů, kterým vybavujeme naší kuchyň je chladnička. Do ní ukládáme jídelní zásoby, v ní chladíme nápoje, k ní spěcháme, když nás zastihne hlad. Chladnička je cílem tajných nočních výprav pro "něco na zub". Proto je při výběru chladničky nutné zvážit, jaký spotřebič vlastně potřebujeme a...

Jedním z nejdůležitějších spotřebičů, kterým vybavujeme naší kuchyň je chladnička. Do ní ukládáme jídelní zásoby, v ní chladíme nápoje, k ní spěcháme, když nás zastihne hlad. Chladnička je cílem tajných nočních výprav pro "něco na zub". Proto je při výběru chladničky nutné zvážit, jaký spotřebič vlastně potřebujeme a jakou bude plnit v naší domácnosti funkci.

Rozměry a objem
Zvolte správnou velikost zařízení. Chlazení prázdného prostoru zbytečně spotřebovává elektrickou energii. Při zjišťování objemu chladničky je směrodatný využitelný (účinný) objem, tedy hodnota objemu vnitřního prostoru spotřebiče bez obalu. Orientační hodnotou pro chladničku je 100 l na jednočlennou domácnost a 60 l na každou další osobu v domácnosti. Velkou úlohu zde hrají prostorové možnosti, kdy je třeba správně využít každý čtvereční centimetr plochy. Proto výrobci nabízejí oproti standardním rozměrům půdorysu chladničky 60 cm x 60 cm ze zkrácenou hloubkou nebo šířkou. Lze si vybrat mezi dvěma druhy chladniček - menší jednodvéřové s mrazicím prostorem uvnitř chladničky, nebo větší dvojdvéřové kombinované chladničky se samostatnou mrazicí a chladicí komorou.

Úsporný provoz
Zjistěte, jakou má spotřebič denní nebo roční spotřebu elektrické energie. Cena za spotřebovanou energii se odrazí na vaší peněžence. Mnohé firmy umísťují na svoje spotřebiče tzv. energetické štítky. Na nich je uvedena energetická třída spotřebiče. Podle mezinárodně platných norem se spotřebiče dělí do osmi tříd, kde třída A znamená, že zařízení spotřebuje do 55% standardní tabulkové roční spotřeby určené pro danou skupinu spotřebičů, B - do 75%. Spotřebiče zařazené do třídy G mají velmi vysokou spotřebu. Pro srovnání - roční spotřeba stále svítící 60wattové žárovky je necelých 526 kW. Cenově přijatelná kombinovaná chladnička s chladicí komorou přes 200 l a téměř 80litrovým mrazákem spotřebuje například pouze 442 kW. Dva kompresory zajistí samostatný a nezávislý provoz mrazicí a chladicí komory. Pokud nepotřebujeme používat některou z komor, jednoduše ji vypneme bez omezení provozu komory druhé.

Vybavení a jiné možnosti
Pro zvýšení komfortu používaní chladničky výrobci nabízí některé zatím nestandardní řešení. Skleněné poličky uvnitř chladicí komory udržují stabilní teplotu a omezují cirkulaci teplého vzduchu prostorem chladničky po otevření dveří. Plní zároveň hygienickou funkci. Pokud se na horní poličce převrátí jogurt, neznečistí ostatní výrobky pod ním. Nastavitelné poličky v chladicí komoře umožňují bezpečné uložení lahví. Velmi praktický může být tác na zmrazování drobného ovoce a výrobu ledu v mrazicí komoře. Takto zmrazené ovoce po rozmrazení zachová svoje původní tvary. Některé chladničky pro osvětlení chladicí komory používají "studené" výbojkové žárovky, které nemají prakticky žádný vliv na vnitřní teplotu. Samozřejmostí by měla být možnost změny směru otevírání dveří.



Několik provozních rad:
Postavte chladničku dostatečně daleko od tepelného zdroje. Umístění vedle sporáku, u radiátoru, nebo na přímém slunci zvyšuje spotřebu zařízení. Obecně platí pravidlo, že čím nižší okolní teplota, tím nižší spotřeba elektrické energie.

Nechte teplá jídla nejprve vychladnout, než je dáte do chladničky. Zabráníte tak zbytečné spotřebě energie.

Potraviny před uložením dobře zabalte nebo zakryjte, zůstanou tak chutné a čerstvé.

Označte zmrazené potraviny a uspořádejte je přehledně v chladničce. Ušetříte si tak dlouhé hledání při otevřených dveřích. Omezte časté otvírání dveří.

Postavte potraviny s krátkou trvanlivostí na nejchladnější místo chladničky, obvykle ve spodní části.
Rozdělte potraviny, které chcete zmrazit vždy na porce takové velikosti, jaké později spotřebujete.

Chladničky s poloautomatickým odmrazováním odmrazujte jednou za dva měsíce.

Před delší dovolenou lednici vyprázdněte a vypněte, dveře nechte otevřené.

Při zmrazování většího množství potravin zvyšte výkon mrazáku několik hodin před jejich vložením do mrazničky.

Vyčistěte čas od času zadní stěnu přístroje (tepelný výměník). Vrstva prachu zabraňuje správné výměně tepla.

Pro správný a úsporný provoz spotřebiče musí za zadní stěnou cirkulovat vzduch.

Dejte pozor, aby se nepoškodilo těsnění dveří. Poškozené těsnění vyměňte.

-Zelmer-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce showroomu zdravotnických přístrojů, Koupelna, Rekonstrukce kanceláře/ateliéru.