V naší kulturní oblasti konzumujeme pokrmy převážně pomocí příboru, přesněji řečeno hlavní chody pomocí nože a vidličky. Některá jídla, která se už běžně objevují na našem jídelníčku a na jídelním lístku restaurací, vyžadují jiné náčiní. Máme na mysli zejména kuchyni italskou, mexickou a čínskou, kdy si v prvním případě vystačíme s vidličkou, v druhém někdy bereme na pomoc ruce, a na čínských specialitách si pochutnáváme pomocí hůlek. Na křidélka jdeme rukama Jednou ze specialit mexických nebo tex-mex restaurací jsou smažená či pálivá křidélka – hot wings. Křidélka nám naservírují na talířku zároveň s košíkem bílého chleba. Navíc nám v restauraci donesou i misku s teplou vodou k opláchnutí rukou; ve vodě by měl být i kousek citronu k důkladnému očištění mastnoty po jídle. Italská pasta chce pouze vidličku Kuchyně italská a její pasta vyžaduje obratné zacházení s vidličkou. Špagety si Italové nenatáčejí jako my ve lžíci, kterou držíme v opačné ruce. Tím si - protože nejsme na častou konzumaci těstovin cvičeni od malička - pomáháme nabrat menší sousto a vymotat se z nekonečné délky špaget. Italové lžíci nepoužívají a také při jídle vypadají podle našich měřítek méně esteticky - s nějakou tou nudlí visící z pusy se nedělají starosti a ještě k tomu živě konverzují. My se naproti tomu musíme soustředit, jak ve společnosti vůbec špagety elegantně a přijatelně zvládnout. K čínským specialitám patří hůlky Znalci totiž tvrdí, že kov (příbor) v ústech kazí chuť jídla. Jídlo s dřevěnými hůlkami bychom si ale měli trochu natrénovat. Teprve až je zvládneme, pochutnáme si. Jinak si zkazíme požitek z dobrého jídla. Pokud to ale nejde, v čínské restauraci se rozhodně do ničeho nenutíme a přichází na řadu příbor. Nakonec se zmiňme o tom, jak jíst saláty, které do našich restaurací i domovů vtrhly s velkou a chvályhodnou rozmanitostí. Obecně platí, že saláty všeho druhu jíme vidličkou. Pravé české hospodské saláty ovšem obsahují velké množství vody. Dlouho byly na výběr vlastně jen saláty dva. Byl to salát okurkový (strouhaná okurka ve vodě s cukrem a octem) a rajčatový (rajče, hodně vody s octem a cibulka). Tady bychom očividně s vidličkou neobstáli, takováto variace na salát se zvládne jen dezertní lžičkou. Jinak dnes máme saláty hutnější a také vydatnější, hodně z nich pochází z balkánské a středozemní kulinářské oblasti. Objednat si v restauraci můžeme salát jako hlavní chod: salát s rýží, houbami, těstovinami, olivami a různými sýry zcela nahradí sytý oběd. Tyto velké saláty se podávají ve velkých a hlubokých mísách. Menší saláty, které jíme před hlavním chodem, se liší jen množstvím. Jíme je rovněž vidličkou z misky, která je ale menší a mělčí. -ag-