Průměrná roční spotřeba energie na přípravu jídel v běžné domácnosti je 2,2 GJ, nebo 600 kWh. Vaření jídel je jednou z našich každodenních činností a proto je osvojení si vhodných návyků v této oblasti dlouhodobě velmi přínosné z hlediska úspor energie. Navíc, na kvalitě jídla se vůbec neprojeví.
Příklady konkrétní spotřeby energie
Příklad 1: Běžný elektrický sporák má příkon na jednu plotýnku zhruba 1-1,5 kW, což při ceně elektřiny 3,16 Kč za 1 kWh (sazba D02) znamená, že hodinové vaření přijde asi na 3,50 Kč.
Hořák plynového sporáku spotřebuje za hodinu přibližně 200 - 300 litrů plynu. Při ceně 0,71 Kč za 1 kWh vychází hodinový provoz na 1,50 až 2,20 Kč.
Příklad 2: K ohřátí litru vody o 1oC spotřebujeme 4186 joulů. Protože studená voda má asi 15oC, potřebujeme na přípravu litru vroucí vody téměř 360 tisíc joulů, což je přibližně 0,1 kWh.
V následující tabulce je porovnání doby, za kterou se začne vařit jeden litr vody při použití různých spotřebičů, spotřeba elektrické energie a kolik nás to stojí (při ceně 3,16 Kč/kWh).
Druh spotřebiče | příkon (W) | doba ohřevu (min.) | spotřeba energie (kWh) | výdaj za energii (Kč) |
Plotýnka elektrického sporáku | 1000 | 11,5 | 0,19 | 0,6 |
Plotýnka elektrického sporáku, ale hrnec bez pokličky | 1000 | 13 | 0,22 | 0,7 |
Mikrovlnná trouba | 1150 | 9,5 | 0,18 | 0,57 |
Rychlovarná konvice | 2400 | 3,5 | 0,14 | 0,44 |
Překapávací přístroj | 800 | 8 | 0,11 | 0,35 |
Vlivy na velikost spotřeby energie a možnosti jejího snížení: Pořízení kvalitního spotřebiče Nové typy elektrických sporáků spoří proti starším typům 20 – 30% energie a stojí do 10 tisíc korun. Nejmodernější sporáky se sklokeramickými plotýnkami a s mikropočítačem mají při ceně 30 tisíc korun spotřebu energie jen 30% spotřeby běžného sporáku.
Používání vhodného nádobí Nejdůležitější je rovné dno hrnců. Nerovné dno způsobí zvýšení spotřeby energie až o 30%.
Shodná velikost plotýnky a hrnce Pokud je hrnec o 3 cm užší než plotýnka, spotřebuje se o 30% více energie.
Používání správného množství vody Větší množství vody prodlužuje dobu vaření a vyžaduje větší spotřebu energie. Použije-li se litr vody tam, kde by stačilo čtvrt litru, zvýší se spotřeba energie o 75%.
Používání pokličky Vaření v otevřených nádobách je na spotřebu energie náročnější (zvýšení o 150 - 300%).
Používání tlakového hrnce Při vaření pokrmů s delší dobou přípravy nebo s potřebou většího množství vody je možné v tlakovém hrnci („papiňáku“) uspořit až 60% energie (a až 80% času).
Regulace příkonu v průběhu vaření Při uvádění do varu zvolte maximální intenzitu ohřevu a při vaření ji snižte.
Využití zbytkového tepla Je vhodné zapínat sporák, až když je hrnec na místě, a vypínat před dovařením.
Volba správného spotřebiče V příkladu je uvedeno srovnání vaření vody na sporáku, v mikrovlnné troubě, v rychlovarné konvici a v překapávači.
Při dodržování výše uvedených zásad lze ušetřit 20 - 40% spotřebované energie, to znamená 1 - 3% z celkové spotřeby energie v domácnosti, anebo přibližně 1300 Kč ročně.
-Juraj Krivošík SEVEn-