Průměrná roční spotřeba energie na přípravu jídel v běžné domácnosti je 2,2 GJ, nebo 600 kWh. Vaření jídel je jednou z našich každodenních činností a proto je osvojení si vhodných návyků v této oblasti dlouhodobě velmi přínosné z hlediska úspor energie. Navíc, na kvalitě jídla se vůbec neprojeví.

Příklady konkrétní spotřeby energie

Příklad 1: Běžný elektrický sporák má příkon na jednu plotýnku zhruba 1-1,5 kW, což při ceně elektřiny 3,16 Kč za 1 kWh (sazba D02) znamená, že hodinové vaření přijde asi na 3,50 Kč.

Hořák plynového sporáku spotřebuje za hodinu přibližně 200 - 300 litrů plynu. Při ceně 0,71 Kč za 1 kWh vychází hodinový provoz na 1,50 až 2,20 Kč.

Příklad 2: K ohřátí litru vody o 1oC spotřebujeme 4186 joulů. Protože studená voda má asi 15oC, potřebujeme na přípravu litru vroucí vody téměř 360 tisíc joulů, což je přibližně 0,1 kWh.

V následující tabulce je porovnání doby, za kterou se začne vařit jeden litr vody při použití různých spotřebičů, spotřeba elektrické energie a kolik nás to stojí (při ceně 3,16 Kč/kWh).

Druh spotřebiče
příkon (W)
doba ohřevu (min.)
spotřeba energie (kWh)
výdaj za energii (Kč)
Plotýnka elektrického sporáku
1000
11,5
0,19
0,6
Plotýnka elektrického sporáku, ale hrnec bez pokličky
1000
13
0,22
0,7
Mikrovlnná trouba
1150
9,5
0,18
0,57
Rychlovarná konvice
2400
3,5
0,14
0,44
Překapávací přístroj
800
8
0,11
0,35

Vlivy na velikost spotřeby energie a možnosti jejího snížení: Pořízení kvalitního spotřebiče Nové typy elektrických sporáků spoří proti starším typům 20 – 30% energie a stojí do 10 tisíc korun. Nejmodernější sporáky se sklokeramickými plotýnkami a s mikropočítačem mají při ceně 30 tisíc korun spotřebu energie jen 30% spotřeby běžného sporáku.

Používání vhodného nádobí Nejdůležitější je rovné dno hrnců. Nerovné dno způsobí zvýšení spotřeby energie až o 30%.

Shodná velikost plotýnky a hrnce Pokud je hrnec o 3 cm užší než plotýnka, spotřebuje se o 30% více energie.

Používání správného množství vody Větší množství vody prodlužuje dobu vaření a vyžaduje větší spotřebu energie. Použije-li se litr vody tam, kde by stačilo čtvrt litru, zvýší se spotřeba energie o 75%.

Používání pokličky Vaření v otevřených nádobách je na spotřebu energie náročnější (zvýšení o 150 - 300%).

Používání tlakového hrnce Při vaření pokrmů s delší dobou přípravy nebo s potřebou většího množství vody je možné v tlakovém hrnci („papiňáku“) uspořit až 60% energie (a až 80% času).

Regulace příkonu v průběhu vaření Při uvádění do varu zvolte maximální intenzitu ohřevu a při vaření ji snižte.

Využití zbytkového tepla Je vhodné zapínat sporák, až když je hrnec na místě, a vypínat před dovařením.

Volba správného spotřebiče V příkladu je uvedeno srovnání vaření vody na sporáku, v mikrovlnné troubě, v rychlovarné konvici a v překapávači.

Při dodržování výše uvedených zásad lze ušetřit 20 - 40% spotřebované energie, to znamená 1 - 3% z celkové spotřeby energie v domácnosti, anebo přibližně 1300 Kč ročně.

-Juraj Krivošík SEVEn-