Kávomlýnky a mletí kávy

Kávomlýnky a mletí kávy

Umlít si kávu těsně předtím, než uvaříme kávu, je přece jen zážitek lepší než použít poněkud vyčichlou, dávno umletou kávu, navíc ještě třeba špatně skladovanou. Koupit nemletou kávu a umlít ji těsně před přípravou je to nejlepší – tehdy je káva nejaromatičtější a nejvýraznější chuti. Zatímco staré kovové mlýnky...

Umlít si kávu těsně předtím, než uvaříme kávu, je přece jen zážitek lepší než použít poněkud vyčichlou, dávno umletou kávu, navíc ještě třeba špatně skladovanou. Koupit nemletou kávu a umlít ji těsně před přípravou je to nejlepší – tehdy je káva nejaromatičtější a nejvýraznější chuti.

Zatímco staré kovové mlýnky jsou předmětem sběratelského zájmu, nebo nám alespoň jeden exemplář stojí na poličce, nejnovější mlýnky nám za pár vteřin umelou zrnka kávy třeba na šest různých stupňů jemnosti. Tu si zvolíme podle toho, zda chceme právě vařit turka, kávu překapávanou, espreso, arabskou několikrát vzkypěnou…na každou kávu se hodí jinak umletá káva.

Mlýnky moderní
Moderní mlýnky mají kompaktní podlouhlé tvary a někdy připomínají třeba i zmenšené koše na odpadky. Výkonný elektrický mlýnek na kávu pořídíme v rozmezí asi 600 až 1000 Kč. Pokud jde o maximální kapacitu, mlýnky naplníme zhruba 40 – 50 gramy kávových zrn, ze kterých umeleme kávu na asi 10 šálků kávy. Některé mlýnky mají zásobník dvojnásobný, najednou v něm můžeme umlít celých 100 g zrnek, čili celý sáček kávy.

Stejně jako na starodávném mlýnku, i na supermoderním najdeme průhledný kryt, který dovoluje kontrolovat množství namleté kávy. Některé mlýnky melou kávu nikoliv pomocí roztočených nožů, které tvoří vrtuli, ale pomocí drtících kamenů. Výsledkem je, že kávová zrnka se nezahřívají a kávě zůstává její chuť i vůně.

U mlýnků si můžeme nastavit jemnost mletí v několika stupních od velejemného prášku po hrubou strukturu. Někteří výrobci garantují také skladování neumleté kávy v násypce bez újmy na její kvalitě. Dražší typy mají vyřešeno i navíjení síťové šňůry.

Mlýnky nostalgické
Dnes se leckdy pídíme po krásných starých stolních kovových kafemlýncích, které cídíme do zlatého lesku. Dříve se ale při mletí kávy nebo cikorky také stálo u zdi a točilo klikou ve výši ramen – mlelo se i na nástěnných porcelánových mlýncích. Na stěně byla pevně přišroubována dřevěná deska, na ní připevněný mlýnek s klikou. Vypadal jako mlýnek na maso, na který ale shora nasedala krásná porcelánová nádoba s černým nebo modrým dekorem, do které se sypala káva. Dole do malé hranaté krabičky potom padala káva namletá. Tato krabička je ze silného skla, takže je do ní vidět a můžeme si umlít množství kávy přesně podle potřeby. Mlýnky jsou funkční ještě dnes, pokud potřebujeme namlít hrubou kávu, docela dobře ještě poslouží.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky, Schodiště a kuchyňská linka.