Harmonie v kuchyni

Jedním ze způsobů, jak dosáhnout harmonie v kuchyni a při práci v ní, může být princip feng šuej, který představuje jedno z hledisek celkového uspořádání kuchyně, které pomalu proniká do našich interiérů i životního stylu. Podle této staré čínské filozofie je pohled na uspořádání kuchyně poněkud hlubší, složitější a...

Jedním ze způsobů, jak dosáhnout harmonie v kuchyni a při práci v ní, může být princip feng šuej, který představuje jedno z hledisek celkového uspořádání kuchyně, které pomalu proniká do našich interiérů i životního stylu. Podle této staré čínské filozofie je pohled na uspořádání kuchyně poněkud hlubší, složitější a řídící se mnohem složitějšími pravidly než jednoduše postavit věci tam, kde je místo, kam se vejdou a kam na ně lehce dosáhneme.

Projektování i dílčím úpravám kuchyní podle feng šuej se u nás už začínají věnovat některé firmy.

Základním principem při vzniku nové kuchyně je podle feng šuej správné rozmístění „vody“ a ohně“, tedy spotřebičů, které tyto živly představují. Oheň přitom zastupuje sporák, trouba a varná deska, vodu naproti tomu reprezentuje myčka, dřez a chladnička.
Existují optimální představy, jak nábytek a spotřebiče rozmístit, aby si živly takříkajíc nepřekážely a aby tak v kuchyni nevládl chaos. Důležité je naopak dosáhnout toho, aby se vhodně doplňovaly a v kuchyni byl klid, rytmus a harmonie.

Když stavíme novou kuchyni, staráme se hlavně o návaznost pracovních míst tak, aby na sebe logicky navazovaly i kuchyňské práce. Z hlediska energetických úspor zase dodržujeme odstupy horkých a studených zón. Znamená to, že nepostavíme chladnici nebo mrazničku přímo ke krbovým kamnům nebo radiátoru, čímž bychom ji nutili pracovat zbytečně moc a zvedli bychom si spotřebu energie.

„Studené“ a „horké“ pracoviště má tedy být nejen dostatečně daleko od sebe, ale také má na sebe správně navazovat. Pokud máme pracoviště uspořádané chaoticky, vznikne brzy chaos i v naší mysli. Pořád si něco přendáváme z místa na místo, neustále o něco zakopáváme, stále máme něco neprakticky „přes ruku“ a nikdy nic po ruce.

Samozřejmě v naší mysli vzniká nespokojenost, disharmonie, nesoulad. A podle feng šuej nemůžeme takto naladěni připravit žádný harmonický pokrm.

Příště se podíváme na konkrétní rozmístění kuchyňského nábytku podle feng šuej, na to, proč nevařit zády ke dveřím i na to, jak a čím eliminovat škodlivé vlivy v kuchyni.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme