Titulek je vypůjčený přímo od jednoho koktajlu, kterému se říká Duha. Duha patří mezi drinky skupiny zvané „Pousse – cafés“, o kterých dnes bude řeč. Jinak se jim říká Kolínka, hrají všemi barvami a jsou velmi kombinované, velmi sladké a velmi efektní. Nutno podotknout, že jsou více efektní než pitelné, rozhodně ozdobí tabuli a sklidíme za ně potlesk, ale nelze doporučit vypít moc. Kolínka se skládají z několika druhů lihovin a stvořit je vyžaduje cvik, zručnost a trpělivost. Podstatou je, že různé destiláty a likéry leží ve sklence na sobě v jednotlivých barevných nepromísených vrstvách. Vrstvy se lijí pomalu po stěně sklenky nebo po obrácené straně barové lžičky. Zacvičit se na jejich přípravě můžeme bez problémů doma, když máme po ruce nejméně tři různobarevné destiláty a likéry. Bude to docela zábavné, zejména máme-li v oblibě sladkou chuť. V barech Kolínka už příliš běžná nejsou, jejich sortiment obohatila domácí lidová tvořivost s využitím ostře barevných likérů. Duha má mít sedm barev a možná se toho podaří po nácviku dosáhnout. Potřebujeme likéry, co nejužší sklenku, trpělivost a pevnou ruku při nalévání. Nejdříve přijde vrstva červená (grenadina, sirup), potom hnědá (Creme de Cacao), bílá (maraschino), oranžová (Orange Curacao), zelená (pepermintka, fialová (Parfait Amour) a dílo zakončíme koňakem a jeho zlatavou barvou. Malá duha Ta se nám povede snáze: na dno úzké sklenky nalijeme peprmintku, na ni vrstvu koňaku a nahoru griotku nebo jiný červený likér. Italská vlajka Peprmintový likér, griotka, vodka. Podle tohoto návodu můžeme libovolně vyrábět i další různé vlajky, ke kterým je ovšem často potřebná modrá barva. Najdeme ji bezpečně u Bolsu. Červená a černá Na dno 3 dcl pivní sklenice dáme malinový sirup a dolijeme černým pivem. Experimentovat můžeme také s griotkou, fernetem, rumem, žlutou chartreuskou a nejtmavší vrstvu může tvořit i likér z černého rybízu Créme de cassis. K vyzkoušení se ovšem nabízí žlutý, hustý a těžký vaječný koňak. Využít jej můžeme nejen na spodní vrstvu, ale také jej tenkým pramínkem lít do griotky nebo do brandy. Pramínek se zachová, skládá na sebe, kroutí i v brandy a vytvoří neuvěřitelnou změť (koktajl má pak případný název „Mozek“). -ag-