Jak jsme minule konstatovali, nad některými poznatky staré čínské filozofie feng šuej stojí zato se zamyslet. Pokud jde o naše téma – tedy kuchyni - vybíráme to, co se dá jednoduše aplikovat a co stojí za zamyšlení při našem poněkud zajetém myšlení ohledně zařizování. Dnešním tématem bude barva. Stručně řečeno barvy do kuchyně vybírá feng šuej podle orientace na světové strany (feng šuej zná osm směrů) a podle toho, zda kuchyně slouží také jako jídelna. Jemné barvy k jídlu V jídelním koutě preferujeme barvy jako je světle zelená, šedivě modrá, krémová, ale i růžová – tóny jemné, světlé, nepřímé, jakoby zapudrované. Tyto barvy uvolňují, navozují klidnou atmosféru vhodnou k zažití jídla. Červené, oranžové, ale i ostře žluté se při stolování vyhneme, při jídle by nás zneklidňovaly a příliš aktivizovaly. Účinek správné barevnosti ještě násobí materiál – na ubrusech, ubrouscích, ale i závěsech jsou výborné přírodní tkaniny jako len a plátno. Jídelnu vybavíme také dřevěnými doplňky a dostatkem zelených rostlin. Podle světových stran V našich podmínkách se kuchyně většinou nachází na severu, východě či severovýchodě bytu či rodinného domu. Při různých rekonstrukcích se ale někdy nevyhneme přeskupení místností a kuchyně nám vyjde směrem docela jiným. Podle feng šuej každý směr má svou optimální barevnost. Kuchyně směřující na sever má být v zeleném (případně působivá kombinace světle šedé a žluté), v severovýchodní kuchyni má převládat bílá, třeba v kombinaci s šedou. Západu a severozápadu vládne barva žlutá. Doplnit ji můžeme šedou nebo růžovou. Jižní kuchyně může být zelená nebo žlutá, jihovýchod je vyhrazen pro zelenou a modrou. Východní kuchyně je výhodná také zelená a jihozápadní kuchyně využije módní kovové prvky, může být ale i netradičně růžová, světle šedá i hnědočervená. Při čtení předchozího nás možná překvapí netradiční barevnost, která může být ale velmi zajímavá. Ale málokdy vidíme v kuchyňském studiu zelenou, zelenomodrou či žlutošedou kuchyni. To spadá někam do šedesátých let, kdy se vyskytovaly linky jemně žluté i hráškově zelené. Bylo by ovšem zajímavé vidět tyto barevné kombinace v supermoderních kompozicích. Z tohoto pohledu je dnes výběr barevně poněkud chudý – tmavé dřevo, nerez, retrokuchyně ve slonové kosti a možná jedna barva navíc. Možná na tom něco bude - předem si dobře prohlédnout světelné podmínky v kuchyni, než se nadchneme třeba pro tmavohnědou kuchyňskou linku. Nedržet se jen módního diktátu, ale sledovat, jak na nás různé barvy působí, jak se cítíme. Otázkou ovšem může být, co to je „zelená kuchyně“ – nemusí to znamenat kuchyňský nábytek, ale třeba jen převládající barvu stěn, žaluzií, závěsů, doplňků… -ag-