Dnešní téma - zařizování kuchyně podle filozofie feng šuej (v překladu vítr a voda) - si všímá toho, jaké feng šuej preferuje tvary a různé druhy osvětlení. Opět uvidíme, že naše interiérové novinky často jen potvrzují tisícileté zkušenosti starých Číňanů. Vhodné typy světla do kuchyní a jídelen V kuchyni nemáme používat zářivky – podle feng šuej na nich vadí ostré bílé světlo a navíc také elektromagnetické záření. Vhodná a zdravá se jeví při práci účelná kombinace obyčejných žárovek a bodových halogenů. V jídelně má být osvětlení nepřímé (lampy otočené do stěn či do stropu), měkké, ale dostatečné, abychom jídlo na talíři nehledali v šeru. Co nejčastěji se snažíme večeřet při měkkém světle svíček, které můžeme využít v mnoha efektních kombinacích. Několik větších svícnů zaručí, že osvětlení bude dostatečné a nebude už třeba přisvěcovat a míchat tak různé druhy světla. Poklidnou náladu dodají aromatizované svíčky, s kterými však při hlavních chodech musíme zacházet opatrně – jejich vůně nesmí přebít vůni pokrmů. V jídelně postavíme židle tak, aby žádná z nich nestála zády ke dveřím; v této pozici s nechráněnými zády se můžeme cítit méně pohodlně (v případě že zády ke dveřím i pracujeme, hrozí nám snížená pozornost). Ovály a oblouky Pokud jde o vhodné tvary kuchyňského pracovního nábytku, i stolů a židlí v jídelně či jídelním koutě, naše módní vlna „soft“ zakulacených rohů se momentálně trefuje do noty zásadám feng-šuej. Vhodnější jsou podle ní kulaté a oválné stoly i zakulacené konce většiny pracovních ploch. Kolem zaoblených rohů energie prý proudí mnohem jemněji a účelněji a tak se tu cítíme ve větší kondici. Nehledě na to, že oblouky kuchyni i jídelně propůjčují měkčí, méně strohé linie. Takže i moderní domácí bar s typickým oválným ukončením má podle tisíciletých zkušeností něco do sebe. -ag-