Tlakový hrnec v nové podobě

Tlakový hrnec v nové podobě

Tlakové hrnce – hit našich kuchyní osmdesátých let – už dávno nejsou vybaveny obyčejným mechanismem s jedinou pojistkou. Doznaly významných změn v bezpečnosti, funkcích i designu. Prvním požadavkem na tlakový neboli Papinův hrnec je rozhodně bezpečnost, protože při vaření se vyvíjí obrovský tlak. Pár lidí, kteří...

Tlakové hrnce – hit našich kuchyní osmdesátých let – už dávno nejsou vybaveny obyčejným mechanismem s jedinou pojistkou. Doznaly významných změn v bezpečnosti, funkcích i designu.

Prvním požadavkem na tlakový neboli Papinův hrnec je rozhodně bezpečnost, protože při vaření se vyvíjí obrovský tlak. Pár lidí, kteří přežili výbuch tlakového hrnce v kuchyni (kde právě nebyli) by mohli vyprávět. Nikdy v tomto případě proto nekupujeme zboží neznámého původu nebo dokonce v bazaru, protože poškozený tlakový hrnec jednoduše ohrožuje náš život.

Při nákupu se proto budeme pídit po tom, co by moderní a bezpečný tlakový hrnce měl mít a co výrobce musí garantovat. Je to zejména: dvě nezávislé bezpečnostní pojistky, zřetelná záruka, razítko výrobce, česky psaný návod k použití.

Z toho všeho vyplývá, čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout – neznámému výrobci a podezřelému prodejci.

Nutné náležitosti, praktické drobnosti
Tlakový hrnec musí být vyroben z ušlechtilé nerezavějící oceli vysoké kvality. Hrnce mívají až trojvrstvé sendvičové dno, což zabraňuje připálení. V popisu výrobku musí být uvedeno, pro jaký typ sporáku je hrnec vhodný. Buď se dočteme „vhodné pro všechny typy“, nebo je rozepsáno například „pro plynové, elektrické, sklokeramické a indukční sporáky“. Protože tlakový hrnec má silné stěny a trojité dno, je velmi těžký – proto s ním na sklokeramické desce manipulujeme opatrně!

K některému typu hrnce je také přiložena praktická odkládací trojnožka. V příslušenství bývá i nerezový pařák a brožurka s tabulkou doby přípravy jednotlivých potravin.

Pokud je uvedena možnost „bio vaření“, znamená to, že na hrnci si můžeme zvolit a nastavit dva rozdílné tlaky. Jeden z nich slouží k tzv. bio vaření, které umožňuje ochranu vitamínů a minerálů. Druhý tlak (nebo bývá uvedeno „rychlost“) je určen pro rychlé vaření masa a také k rozmrazování.

Pokud jde o cenu, její rozpětí je velké a odvíjí se právě od rozdílné kvality tlakových hrnců. A naopak – cena nám něco napoví o kvalitě.Velký šestilitrový hrnec tak můžeme koupit už třeba za 1.500, ale také za 4 tisíce korun. Prodávají se také sady dvou tlakových hrnců; v setu je jeden šestilitrový a jeden 4 litrový, případně ještě menší hrnec.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Skleněný obklad na záda kuchyně, Výroba kuchyňské linky.