Koktajly „vhodné pro dámy“

Koktajly „vhodné pro dámy“

Co to vlastně je koktajl vhodný pro dámy? Proč se dodnes odlišují míchané nápoje pro pány a pro dámy? Jaký je rozdíl? V chuťových buňkách? Možná slovo do pranice a možná téma k zamyšlení. Zarazí mě, když mi někdy barman ihned nabízí něco přeslazeného, navoněného, lepkavého, co mě navíc druhý den zneschopní, protože...

Co to vlastně je koktajl vhodný pro dámy? Proč se dodnes odlišují míchané nápoje pro pány a pro dámy? Jaký je rozdíl? V chuťových buňkách? Možná slovo do pranice a možná téma k zamyšlení.

Zarazí mě, když mi někdy barman ihned nabízí něco přeslazeného, navoněného, lepkavého, co mě navíc druhý den zneschopní, protože hlava praská. Tak si ještě v 21. století někteří (ale jen někteří!) muži představují dámské pití.

Všechno vzniklo pravděpodobně v době, kdy dámy měly čas a v poklidu se sešly u kafíčka, likéru a zákusků. Dnes je životní styl trochu jiný, ale přesto na konci receptů na koktajly často najdeme poznámku „…podáváme dámám“.

Když se začneme pídit po tom, z čeho se většinou „dámské koktajly“ skládají, dozvíme se to třeba, když nahlédneme do takového domácího baru, jehož obsah si majitel pěstuje v první řadě jako lákadlo na slečny. Najdeme tu baileys a jiné krémové likéry, dále takové věci jako malibu, gin, různé druhy bolsu, řady sladkých sirupů výrazných chutí, vermuty a sekty…z toho vyplývá, že důraz je kladen na vůni a sladkou chuť. Někdy to vypadá, že krátké drinky jako whisky on the rock by snad žena nepřežila.

Správný koktajl by měl být vyvážený, příjemný, voňavý, chuťově zajímavý…to všechno je pravda. A když je to jen občas, při výjimečné příležitosti, kdy je navíc i chuť na sladké – proč nakonec „dámské pití“ neochutnat, občas si ho nedopřát a případně se zase jednou pro změnu nenechat trochu hýčkat?

A jak by tedy mohl vypadat správný koktajl pro dámy? Třeba následovně – vybrali jsme koktajly začínající na B…

Babbie´s speciál
Velmi jednoduché a efektní. Potřebujeme na jednu porci 6 cl Apricot Brandy Bols, 3 cl smetany a 1 střik ginu. Všechno protřepeme v šejkru a nalijeme do koktajlové sklenky.

Barbary coast
Do šejkru dáme led, na něj postupně přidáváme odměřené dávky: (Pro snadné zapamatování: čtyři ingredience po třech centilitrech): 3 cl whisky, 3 cl ginu, 3 cl Créme de Cacao, 3 cl smetany. Intenzivně protřepeme a nalijeme do koktajlové sklenky.

Blanche (Blanchette)
Nápoj, který vyrobíme bez šejkru. Na porci potřebujeme 2 cl campari, 2 cl vermutu extra dry, 2 cl čerstvé pomerančové šťávy, sekt na dolití. Plátek citronu a cukr na ozdobu.

Okraj sklenky nejprve ozdobíme: natřeme citronovou šťávou a ponoříme do moučkového cukru. Do sklenky opatrně nalijeme campari, vermut a pomerančovou šťávu. Dolijeme dobře vychlazeným sektem a přizdobíme plátkem citronu.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: <a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/rekonstrukce-kuchyne-578">rekonstrukce kuchyně</a>,<a href="http://www.nejremeslnici.cz/c/kuchyne-6">kuchyně</a>.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Obložení kachliček, Návrh a výroba kuchyňské linky.