V zimě, která na nás náhle udeřila, se při procházce domácím barem podíváme na dlouhé nápoje typu crustas. Bude to stylové, i když příliš nezahřejí. Jejich název napovídá, že jsou podávány ve sklenkách s ozdobnou krustou, která je kolem obvodu sklenky, tak jak to známe i u nápojů typu fizz. Krusta vzniká jednoduchým způsobem – potřením okraje sklenky citronem a jejím následným vložením do pískového cukru. V cukru sklenkou důkladně a podle potřeby točíme, až nám vznikne neporušený bílý ozdobný cukrový okraj. Důležité je potom při vlévání nápoje ozdobnou krustu neporušit. Pokud zvolíme moučkový cukr, bude krusta jako hladký led, krupice vytvoří hrubší okraj a krystalový cukr výraznou strukturu. Skupina drinků crustas se podává ve špičkových sklenkách. Použít můžeme také sklenku na šampaňské nebo větší koktajlovou skleničku. Pokud se týká dalšího zdobení sklenky, přes krustu ještě můžeme zavěsit ozdůbku, případně vhodíme kolečko pomeranče nebo třešeň do hotového nápoje. Efektní je také spirálovitě stočená seříznutá kůra z citrusů zavěšená přes cukrový okraj sklenky. Zavěsit můžeme také koktajlovou třešinku. Crusty podáváme většinou se slámkou, případně s lžičkou. Tipy na nápoje crustas – rozpis na jednu porci: Cherry krusta 6 cl třešňového likéru, 2 cl pomerančového sirupu, dvě lžíce ledu, lžička citronové šťávy, střik likéru angostura. Na tento nápoj nepotřebujeme šejkr, stačí velká míchací sklenice. Vložíme do ní led a na něj všechny další ingredience. Pomalu mícháme a přes sítko vlijeme do koktajlové, krustou ozdobené sklenky, zastříkneme angosturou. Rum krusta Rozdílná chuť vznikne, použijeme-li bílý nebo tuzemský rum. Potřebujeme 2 lžíce jemněji drceného ledu, 5 cl rumu, 1 cl citronového sirupu, 1 cl citronové šťávy, 1 cl malinové šťávy. Do šejkru vložíme na led všechny přísady, protřeseme a nalijeme přes jemné sítko do ozdobené sklenky. -ag-