Při dnešní návštěvě domácího baru se zastavíme u horkých nápojů. V mrazivém počasí rozhodně přijde k chuti grog, punč nebo svařené víno více než koktajl s ledem. Grog máme zafixovaný s chutí a vůní rumu. Obvyklé složení rum+cukr+horká voda se dá ale snadno porušit. Grog - původem anglický nápoj - se totiž dá připravit z jakékoliv lihoviny (zejména brandy, koňaku, rumu, whisky, araku) doplněné horkou vodou a ochucené medem či cukrem. Grog se dále přichucuje kořením – hřebíčkem, vanilkou, skořicí; přidat se mohou i citrusové šťávy, sirupy a podobně. Grog podáváme ve skleněných silnostěnných sklenicích na nožce nebo bez ní a na talířek přikládáme lžičku. Pokud si grog vaříme častěji, vyplatí se nám sklenice s kovovým obalem, který sklu odebírá teplo. Turistický grog Připravujeme-li ho pro společnost šesti lidí, budeme potřebovat 3/4 litru vody, 10 dkg medu, 6 cl pomerančového sirupu, šťávu z jednoho citrónu, 1/4 litru rumu nebo vodky. Vodu svaříme se sirupem, skořicí a medem, scedíme a přidáme citrónovou šťávu. Vlijeme do nahřátých sklenek, dolijeme rum nebo vodku. Pravý námořnický grog Na jednu porci: 15 cl svařené vody s hřebíčkem, citrónovou kůrou a skořicí. 2 cl cukrového sirupu, 6 cl rumu. Svařenou vodu s kořením smícháme se sirupem a přes sítko vlijeme do nahřátých sklenek. Dolijeme rumem. Citrónový grog Na jednu porci: 1 dl vody, 2 cl citrónového sirupu, 2 cl citrónové šťávy, 4 cl whisky (nebo více podle chuti). Vodu s citrónovým sirupem přivedeme k varu, po odstavení přilijeme citrónovou šťávu. Nalijeme do nahřátých sklenic, dolijeme whisky. Hriate - slovenská vánoční specialita Rozpis je orientační – vaříme podle své chuti. Do hrnku nasypeme trochu cukru a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vodou a mícháme. Přidáme hřebíček, skořici, vanilku a třeba také i citrónovou kůru. Všechno dvě minuty povaříme a přecedíme. Vlijeme do nahřátých sklenic a dolijeme vodkou nebo borovičkou. -ag-