Bowle – voňavý slavnostní chod i požitek pro oko

Bowle – voňavý slavnostní chod i požitek pro oko

Na vánočním stole – kterýkoliv vánoční svátek – by neměla chybět slavnostní bowle. Směs sektu, vína, džusů a ovoce obvykle připravujeme pro větší společnost, rozpisy jsou často orientační. K servírování bowle je určena speciální nádoba - skleněná baňatá terina. Bowli naléváme do skleniček, skleněných šálků nebo...

Na vánočním stole – kterýkoliv vánoční svátek – by neměla chybět slavnostní bowle. Směs sektu, vína, džusů a ovoce obvykle připravujeme pro větší společnost, rozpisy jsou často orientační. K servírování bowle je určena speciální nádoba - skleněná baňatá terina. Bowli naléváme do skleniček, skleněných šálků nebo speciálních šálků, které jsou součástí bowlové soupravy (terina, sběračka, šálky). Pokud nemáme tento set ani terinu, vystačíme s velkým skleněným džbánem a širšími sklenkami. Na osobu počítáme asi 15 cl bowle. Šálek předkládáme na talířku s ubrouskem a lžičkou. Bowli můžeme připravit buď alkoholickou nebo soft. Nakrájené ovoce sypeme zásadně pískovým (krupicovým) cukrem, moučkový by bowli zakalil.

Malinová bowle
1 kg malin, 15-20 dkg krupicového cukru, 3 cl koňaku, 2 litry bílého vína, 2 dcl cukrového nebo citrónového sirupu a sodovka.

Pěkné zralé maliny (ty největší a nejhezčí si pro tuto příležitost můžeme šetřit zmrazené z léta) nasypeme do teriny, posypeme cukrem, zakápneme koňakem a nalijeme na ně víno (tak, aby se potopily). Na hodinu dáme do chladničky, dvakrát zamícháme. Dolijeme zbytek vychlazeného vína, případně dosladíme sirupem. Na další hodinu dáme chladit a proležet. Před servírováním dolijeme sodu podle chuti. Množství stačí asi pro 10 osob.

Ananasová bowle
Šťáva ze šesti pomerančů a šesti citrónů, litr ananasové šťávy, vinná sklenka rumu, bílé víno nebo sekt.

Šťáva z citrusů, ananasový džus a rum se dá po promíchání do mrazničky zmrznout na kus ledu. Potom se přemístí do teriny s ovocem, ve kterém by neměl chybět ananas. Poté se dolije vínem nebo sektem.

Ovocná nealko bowle
Čerstvé nebo kompotované ovoce rozkrájíme na malé kousky, (menší ovoce jako jahody, borůvky a maliny necháme vcelku), vložíme do teriny, přidáme citrónový nebo pomerančový sirup, případně dosladíme. Dáme na 2-3 hodiny vychladit. Před servírováním dolijeme ovocný mošt, sodu a promícháme.

Bowle vánoční
Oloupeme 1 citrón, 3 pomeranče a rozkrájíme je na plátky. Dáme do teriny, přidáme 200 g pískového cukru, 50 rozinek, kandovanou citrónovou a pomerančovou kůru. Zalijeme 1 dcl curacaa a 1/2 litrem bílého vína. Rozmícháme a dobře vychladíme. Potom přilijeme asi 7 dcl bílého vína spolu se sodovkou (ředění podle chuti) nebo láhev sektu.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky.