Uprostřed vánoční pohody

Dnešním dnem nadchází druhý svátek vánoční – Boží hod. Zítra tu máme svatého Štěpána, což je mimochodem také patron koní. K tomuto dnu se váže přísloví, podle kterého by měli zítřejší počasí sledovat pozorně zejména vinaři: "pakli na Štěpána větrové uhodí, příští rok víno špatně se urodí". Uprostřed vánočních svátků...

Dnešním dnem nadchází druhý svátek vánoční – Boží hod. Zítra tu máme svatého Štěpána, což je mimochodem také patron koní. K tomuto dnu se váže přísloví, podle kterého by měli zítřejší počasí sledovat pozorně zejména vinaři: "pakli na Štěpána větrové uhodí, příští rok víno špatně se urodí".

Uprostřed vánočních svátků jsme pravděpodobně zachumláni někde v teple, vychutnáváme vánoční pochoutky, čteme knížky a probíráme se dárky. Když dorazíme promrzlí ze sváteční procházky, jistě nám přijde k chuti něco dobrého, tradičního a stylového.

Víme dobře, že když kolem Vánoc zavítáme do jakéhokoliv německého nebo rakouského města, vítá nás všudypřítomná vůně punče. Punč také patří nerozlučně k vánoční saské a drážďanské specialitě – vánoční štóle. Ke štóle nebo naší tradiční vánočce opět uvítáme nějaký druh dobrého punče.

Ten pravý drážďanský se skládá z červeného vína, tmavého džusu (nejlépe z černého rybízu, stačí i višňový. Obecně by měl být silný, hustý a ne moc sladký). Dále je součástí punče rum, cukr, velké kusy skořice. Nakonec do punče patří velký pomeranč nakrájený na plátky, do kterých napícháme kousky hřebíčku. Pomerančová kola nasáknou punčem a jsou velmi dobrá. Navíc spolu s hřebíčkem punči propůjčují neopakovatelnou vůni. Víno s cukrem a skořicí přivedeme k varu, odstavíme, přidáme vše ostatní a podle chuti dosladíme.

Medový punč
Na čtyři porce potřebujeme: 4 dcl vody, 18 cl třešňovice nebo koňaku, 8 cl citrónové šťávy, 4 lžíce medu (může být i akátový, luční nebo tmavý lesní).

V rendlíku přivedeme k varu vodu, odstavíme a přidáme med, citrónovou šťávu a přilijeme alkohol.

A ještě něco neobvyklého pro milovníky lipové vůně a přírodních čajů:

Lipová bowle
Připravíme 1/4 litru silného lipového čaje. Po vychladnutí jej nalijeme do teriny. Přilijeme 2 cl brandy nebo koňaku, 1/2 litru suchého bílého vína, citrusovou šťávu (z jednoho pomeranče nebo citrónu), necháme zakryté v chladničce nejméně hodinu. Potom dolijeme dalším půllitrem vychlazeného bílého vína, přidáme podle chuti sodu a rovněž podle chuti dosladíme cukrovým sirupem. Z tohoto množství vzniknou přibližně dva litry bowle, což by mělo vystačit asi pro sedm osob.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme