Před Silvestrem stylově dokončíme naše volné pokračování o punčích a podíváme se na takové, které mají slovo "silvestrovský" nebo "novoroční" přímo ve svém názvu. Napovídá to, že budou slavnostní, nezvyklé, nikoliv každodenní... Možná ještě stojí za připomínku to, co není úplně obecně známo: samotné slovo "punč" máme tendenci chápat jako slovo anglické a tudíž i příslušný nápoj považujeme původem za anglický. Nic z toho není pravda. Punč k nám našel cestu úplně odjinud - až z daleké Indie, a to koncem 17. století. Původní slovo pro tento nápoj - "panča" (znamenající pět), také označuje pět ingrediencí, ze kterých se správný punč skládá: je to cukr, arak, čaj, víno a voda. Variací a obměn punče dnes máme nespočet, ale stále platí, že nápoj je vždy voňavý, kořeněný a horký. I proto je vedle grogu nejoblíbenějším nápojem mrazivého přelomu roku. Ale teď už k receptům: Silvestrovský punč Pro pět osob: 1/4 litru bílého suchého nebo polosuchého vína, 1/4 litru červeného polosuchého vína, 1/4 litru vody, 12 dkg kandovaného cukru, 1/16 litru třešňové pálenky (nebo vodky, případně aromatizované vodky), 5 cl citrónové nebo limetkové šťávy. Do rendlíku nalijeme vodu s kandovaným cukrem a na plameni rozpustíme. Přes síto nalijeme do většího hrnce, kam přidáme i oba druhy vína. Zahříváme, před bodem varu přidáme vodku nebo pálenku, citrónovou šťávu a vlijeme do nahřátých skleniček. V případě nouze nahradíme kandovaný cukr velkozrnným krystalovým cukrem - nejlépe hnědým. Novoroční punč Na osm porcí: 3/4 litru slabšího černého čaje (případně vody), 3 pomeranče, jeden citrón, 20 dkg krupicového nebo krystalového cukru, pár hřebíčků, dva kousky skořice, 1/2 litru červeného vína, 2 dl rumu nebo brandy. Do hrnce dáme čaj, cukr, trochu strouhané kůry z citrusů, skořici, hřebíček a všechno povaříme asi 3 minuty. Scedíme do dalšího hrnce, přidáme víno, opět zahřejeme a odstavíme těsně před bodem varu. Dolijeme šťávu z citrusů, rum nebo brandy a promícháme. Podáváme v zahřátých sklenkách. -ag-