Trouba před Vánocemi je v absolutním centru pozornosti. Najednou není v kuchyni nic tak důležité jako ona – pořád má napilno a pořád je v plné práci. Nejprve přichází pečení cukroví, pak vánočky, pak masa, pečeně a další pochoutky. Když tenhle nápor trouba zvládne, je potom určitě plná mastnoty a všelijakých připálených kousků. Pokud máme starší troubu s hrubšími vnitřními stěnami, bývá čištění velmi těžké a málo účinné. A tak není vůbec divu, že právě v tomto období vzniká v domácnosti pevné rozhodnutí pořídit si do kuchyně jako první položku v novém roce právě novou troubu. Pohodlnou, zabudovanou do výšky a hlavně takovou, která se dokonale a rychle vyčistí. Pyrolitické čištění Nejpohodlnějším i nejefektivnějším je stále „pyrolitické čištění“, kterým jsou vybaveny ty nejnákladnější trouby. Tento systém spočívá v tom, že po skončení pečení se trouba na 2 minuty zapne na teplotu 600oC, při které mastnota a zbytky jídla doslova vyhoří a zbude po nich jen trocha prášku na dně trouby. Po skončení tohoto krátkého procesu se prášek jednoduše smete. Clean lack Rozhodneme-li se pro trochu levnější troubu, vyplatí se hledat typ čištění pod názvem „Clean lack“. Znamená to speciální úpravu vnitřku trouby. Takovou, kdy její stěny, dno a strop jsou absolutně hladké, opatřené speciálním lakem, na kterém neulpívají mastnoty. Když se peče maso a jiné velmi mastné pokrmy, a tak je trouba přece jen vrstvičkou tuku pokrytá, čištění jde potom velmi lehce. V nejnovějších troubách se všeobecně používá stále hladší povrch. Zkoušejí se stále dokonalejší druhy smaltu s extrémně hladkým povrchem, na kterém nečistoty neulpívají a pokud ano, jejich vyčištění je hračkou. Při výběru nové trouby také hledejme málo členitý vnitřek, který se opět čistí lépe než různé prohlubně a rýhy. -ag-