V našem miniseriálu o malých kuchyních a kuchyňských koutech se dnes zastavme u jednoho spotřebiče, který se někdy právě v miniaturních kuchyních přehlíží a zapomíná se na něj. Je to v dnešní moderní kuchyni už zcela nezbytný odsavač par. Chybou by v leckdy stísněném prostoru miniaturní kuchyně bylo odbýt celou situaci konstatováním, že digestoř se sem prostě nevejde. Naopak, v případě, že je malý kuchyňský kout hůře odvětraný, je digestoř nutností. To je jen první důvod pro jeho instalaci. Důvodem druhým je množství otevřených a polic a ploch. Protože v malé kuchyni nás omezený prostor nutí maximálně využívat místa na stěnách, velké množství předmětů umisťujeme do otevřeného prostoru. Jsou to závěsné programy, nože a jiné kuchyňské náčiní v závěsných úchytkách a další předměty na policích. Tohle všechno by brzy v malé kuchyni velmi trpělo prachem a mastnotou – pokud bychom udělali tu chybu, že bychom se pro nedostatek místa vzdali digestoře. Jde tedy o to, důkladně se probrat nabídkou na trhu a dát si záležet na správném výběru nejvhodnějšího typu. Pokud jde o výkon digestoře, v tom nebude problém, protože vzduch v malé kuchyni zvládne kvalitně vyměňovat i slabý odsavač. Zbývá tak rozhodnout, zda odsavač bude recirkulační nebo s přímým odtahem – záležet bude vždy na konkrétních podmínkách. Spíše se zaměříme na nízkou hlučnost – slabší digestoře do malých prostor jsou méně hlučné a to je tady výhodou – v malém prostoru se hluk odráží od stěn a při vybavení mnoha spotřebiči se decibely sčítají rychleji než ve velké otevřené kuchyni. Pokud jde o design, ani v malé kuchyni se nemusíme spokojit s obyčejným plochým a ne příliš vzhledným odsavačem. Komínový nástavec odsavače totiž zvedne vzhled skromného interiéru a příliš místa navíc nezabere. -ag-