Gastronomické kontrasty konce zimy: masopust a dieta

Gastronomické kontrasty konce zimy: masopust a dieta

V současném vrtkavém počasí se leckdo z nás často uchyluje do kuchyně ne aby zahnal hlad, ani aby si pochutnal na něčem speciálním, ale jednoduše aby si spravil zažívání. Přepadlo nás totiž dosti zákeřné počasí, které zhoršuje zdraví lidem s nemocným zažíváním, žlučníkářům, žaludkářům a dalším. Tyto problémy ještě...

V současném vrtkavém počasí se leckdo z nás často uchyluje do kuchyně ne aby zahnal hlad, ani aby si pochutnal na něčem speciálním, ale jednoduše aby si spravil zažívání.

Přepadlo nás totiž dosti zákeřné počasí, které zhoršuje zdraví lidem s nemocným zažíváním, žlučníkářům, žaludkářům a dalším. Tyto problémy ještě násobí tradiční gastronomické zvyky tohoto ročního období – všelijaké hody s přemírou tuku i alkoholu. Málokdo odolá v restauraci speciálním nabídkám zvěřinových hodů či pozvánce na zabíjačku.

Je tady ale jedna podstatná odlišnost od zvyků našich předků. Po masopustu totiž dříve ihned následoval půst a jarní očistné kůry. To dnes neplatí - náš nákupní košík je pořád stejný, plný podobných věcí v lednu i v březnu. Zelenina a ovoce jsou už na trhu celoročně, neliší se sortimentem, jen kolísá cena.

Dnes v době hypermarketů tudíž posun v přírodě a současně rozdílné potřeby našeho těla bohužel nepostřehneme. Naše zažívání je zmatené, ale to my nevíme – cítíme jen důsledky ve formě jarní únavy, bolení hlavy při přechodech studených a teplých front, zhoršování vředových potíží.

Naši pradědové se zvedli od masopustních lahůdek a venkovské zabijačky a moudře zamířili rovnou na zahradu trhat lístky pampelišek a hledat první hořké byliny na jarní očistné kůry. Co se první probudí a vyraší ze země, má největší sílu. Proto se to také snědlo - upravilo se jako hořké saláty, polévky nebo čaje.

Pro nás by mělo platit, abychom v ledničce vedle krabic s jelítky a tlačenkami vyhradili místo čekankovým pukům, nakoupili čaje na jarní pitné kůry a vydali se do probouzející se přírody. První pomoc našemu tělu je totiž nejúčinnější z přírodních zdrojů – divoká zelenina a byliny mají mnohem více vitamínů a minerálů než šlechtěná.

Co bychom si tedy měli dopřát a zařadit nyní do svého jídelníčku častěji?

Čisté bílé jogurty s živými kulturami

Salát z čekankových puků. Nebo čekanku v jiných úpravách, například zapečenou se sýrem

Bělené lístky pampelišky. Přikryjeme rašící stvoly pampelišky květináčem - až za pár dnů zbělí, budou jemné a dobře poživatelné. Salát udělá dobře našemu zažívání přetíženému ze zimních opulentních hodů.

První výhonky kopřiv. Úprav je opět mnoho - spařené kopřivy přidáváme do nádivek a slaných koláčů, kopřivová polévka se podobá špenátové, je sladší a velmi jemná.

Speciálně namíchané čaje z lékárny k jarnímu pročištění organismu.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně,zařízení pro gastronomii.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Kuchyňská linka, Schodiště a kuchyňská linka.