Práce v kuchyni není jenom o vaření a pečení, ale také o přípravě polotovarů před vložením do trouby nebo naopak o zdobení a úhledné úpravě jídel před položením na stůl. K těmto činnostem se výborně hodí elektrické kráječe a strojky na mletí potravin. Trh je těmito přístroji dostatečně zásobován. Elektrický kráječ Elektrický kráječ je důstojným nástupcem nože, svého ručního předchůdce. Jeho výhodou je především přesnost řezu. Ke sledovaným parametrům tohoto přístroje tedy patří kvalita kruhového nože, pevnost opěrné desky a s ní svázaná stabilita nastavené tloušťky řezu. A především bezpečnost provozu. Však ostrý nůž nekvalitně chráněný dokáže napáchat mnoho škody. Kruhový nůž Nejdůležitější součástí kráječe je universální kruhový nůž. U kvalitních výrobků je použita ušlechtilá nerezová ocel. Velmi ostrá zoubkovaná hrana zajišťuje účinné krájení různých výrobků od klasického pečiva, uzenin a salámů, sýrů až po lehce zmrzlé maso. Kráječ krájí na přesné plátky ovoce i zeleninu. Stabilní řez Stabilitu řezu zajišťuje opěrná deska. Pevná a masivní je zárukou stejné tloušťky řezu po celou dobu krájení. Sílu řezu lze u běžných domácích kráječů nastavovat v rozmezí 0 až 15 mm. Součástí kvalitních přístrojů je vodící stolek. Moderní řešení drážek nevyžaduje magnetickou pojistku a zjednodušuje tak manipulaci a obsluhu kráječe. Hlavní je bezpečnost Bezpečnost krájení je jedním z požadavků na elektrický kráječ. Dobrý přístroj pracuje pouze tehdy, kdy jste na práci soustředěni. Vypínač kráječe je vybaven pojistkou, která znemožňuje náhodné zapnutí. Jak nakrájet patky a drobné kousky a neříznout se? Pro tento účel se používá tlačka, díky které pracujete bezpečně a vaše ruka se k noži prostě nedostane. Čistota a hygiena Jednoduché je nejúčinnější. Nakrájené plátky padají na odnímatelný tácek. Drobky jsou odváděny kanálkem. Nůž lze snadno odmontovat, opláchnout a vložit zpět. Strojek na mletí potravin Při výběru mlecího strojku by nás měly zajímat výkon motoru, průměr mlecí komory a možnost využití dalšího příslušenství. Komora a nože Průměr mlecí komory předurčuje množství zpracování potravin. Strojky bývají standardně vybaveny mlecími sítky s dírkami o průměru 8 mm pro hrubší a 4 mm pro jemnější mletí. Navíc jsou některé strojky vybaveny sítkem s otvory o průměru 2,5 mm pro nejjemnější mletí. Řeznický nástavec Díky řeznickému nástavci dokážete připravit hostinu jako o posvícení. Jitrničky, jelítka, klobásky - nic nechutná víc, jako ty vlastnoručně vyrobené. A výrobu zvládne i naprostý laik. Nemusíte kvůli tomu porážet prase. Stačí se zásobit střívky a potřebnými polotovary. Při použití řeznického nástavce vychází spod vašich prstů výrobky jako by je připravoval profesionální řezník. Ty pak upečete, nebo vyudíte. Přídavný nástavec se struhadly Univerzální strojek si však umí poradit nejen s masnými výrobky. K pohonné jednotce lze připojit přídavný nástavec se čtyřmi výměnnými válci. Podle potřeby použijete struhadlo s jemnými drápky, nebo struhadlo s hrubými drápky, která nastrouhají na jemná nebo silnější vlákna tvrdý sýr, mrkev, celer nebo vařenou červenou řepu. Třetí struhadlo je určeno ke krájení zeleniny na plátky, včetně brambor, okurek nebo cibule. Čtvrté struhadlo je určeno ke tření brambor, řepy, mrkve a ovoce. Poradí si rovněž s ořechy nebo tvrdými rohlíky na strouhanku. -Zelmer-