Vaření vody, příprava aromatické kávy, lahodného čaje nebo léčivých bylinek - to je samostatná kuchyňská kapitola. Vodu lze jednoduše uvařit v konvici na plynovém nebo elektrickém sporáku. Neocenitelným pomocníkem jsou však zajisté elektrické varné konvice a kávovary. Trh nabízí nepřeberné množství těchto spotřebičů. Před zákazníkem je jako vždy nelehký úkol - vybrat si. Káva snadno a rychle Kávovar je spotřebič, který v sobě sdružuje dvě funkce, vaření vody a přípravu nápoje. Standardní objem bojleru na vodu je 1 litr. Velmi důležitá je možnost regulace doby přípravy nápoje. Čím déle uvařená voda prokapává filtrem s kávou, tím je nápoj silnější a aromatičtější. Příkon spotřebiče určuje rychlost vaření vody. Spotřebič s vyšším příkonem dovede uvařit vodu rychleji. Kvalitnější kávovar je vybaven regulací příkonu. Zpravidla však vždy použijete jeho nejvyšší hodnotu. Kávovar má jednu zásadní výhodu. Jednoduše do něj nalijete vodu, do filtru nasypete kávový prášek, zapnete vypínač a o nic víc se nemusíte starat. Překapávací zařízení automaticky vypne překapávání, když je nápoj hotový. Součástí spotřebiče může být konvička potažena uvnitř kovovou vrstvou. Plní vlastně funkci termosky. Již připravená káva je v ní udržována v optimální teplotě 80oC. K standardnímu vybavení dobrého kávovaru patří ventil znemožňující odkapávání nápoje po vyjmutí konvice. Kávovar, jak plyne z jeho názvu, umí připravit kávu. Umí ale připravit rovněž jiný horký nápoj. Některé spotřebiče jsou vybaveny košíkem, do kterého lze umístit čaj nebo sušené bylinky. Příprava vybraného nápoje je pak otázkou chvilky. Varná konvice V podstatě na trhu existují dva druhy varných konvic. K prvnímu patří klasické plastové varné konvice. Odnímatelná nádoba je standardní záležitostí. Výrobce však může použít moderní středový konektor, který umožňuje jednoduché a bezpečné umístění vlastní nádoby na podstavci. Rozdílné může být také vybavení vnitřku. Ty jednodušší jsou vybaveny topnou spirálou, která se však brzo zanáší vodním kamenem. Druhou variantou je umístění na dně konvice varné plotýnky. Tímto se velmi zjednodušuje její údržba. Konvice s vyšším výkonem vaří vodu rychleji. Jednorázové množství zpracované vody určuje objem nádoby. Velmi funkční jsou ukazatele hladiny vody. Jelikož se jedná o elektrický spotřebič, který navíc pracuje s horkou vodou, zákazník by se měl při výběru zajímat o bezpečnost provozu. Bezpečná konvice nedovoluje unikající páře spálit uživatelovu ruku. Držák je vyroben z teplovzdorného materiálu. Bezpečnostní pojistka znemožňuje ohřev prázdné nádoby. Konvice se automaticky vypne po dosažení bodu varu. Zapnutí konvice je indikováno světelnou signalizací. Nerezový skvost Trh však nabízí rovněž elektrické varné konvice z nerezové oceli. Tímto se do domácnosti vrací osvědčené tvary a materiál v novém provedení. Nerezové konvice jsou vybaveny vším, co moderní spotřebič vyžaduje. Nechybí středový konektor, podstavec s cívkou pro navinutí přívodní šňůry. Konvice je vybavena nerezovým mechanickým filtrem pro zachytávání eventuálních nečistot. Je tu nerezová varná plotýnka na dně nádoby, světelná signalizace a automatické vypnutí po dosažení bodu varu a při zvednutí konvice. Hlavním trumfem je však hygienický provoz. Skutečnost, že voda během vaření nepřichází ani na okamžik do styku s plastem zaručuje kvalitní chuť zpracované vody. Pryč jsou všelijaké plastové chutě. -Zelmer-