Vaříme s bylinkami II.

Vaříme s bylinkami II.

Řada bylinek, které známe jako součást léčivých či tzv. domácích čajů jsou zároveň i cenným kořením, a to především v čerstvé podobě. Podívejme se tedy na několik netradičních receptů, při nichž užijeme především voňavé bylinky z naší domácí zahrádky na kuchyňském okně. Kopr Mladou nať užíváme především do okurkového...

Řada bylinek, které známe jako součást léčivých či tzv. domácích čajů jsou zároveň i cenným kořením, a to především v čerstvé podobě. Podívejme se tedy na několik netradičních receptů, při nichž užijeme především voňavé bylinky z naší domácí zahrádky na kuchyňském okně.

Kopr
Mladou nať užíváme především do okurkového, rajčatového a bramborového salátu. Často se kopr také přidává do bylinkových másel, tvarohových pomazánek, majonéz, omáček, do mletého masa, k vařenému masu a k vejcím, do bramborových a zeleninových polévek se smetanou. Mleté koprové semeno se přidává do salátů a do jídel, kde najdeme česnek.

Koprové brambory
750 g brambor, sůl, pepř, tymián, 3 lžíce sádla, 2 zelené a 2 červené papriky, 3 sterilované okurky, 4 lžíce pokrájeného kopru
Oloupané brambory pokrájíme na plátky a okořeníme. Na rozpáleném sádle prudce opečeme, osolíme, podlijeme lehce vodou nebo vývarem a 20 minut dusíme. Mezitím po 10 minutách přidáme papriky pokrájené na proužky a drobně rozkrájené okurky. Podusíme asi 10 minut a těsně před podáváním promícháme s drobně rozsekaným koprem.

Petržel
Používá se jako základní zelené koření do řady jídel. Přidává se také do salátů, nádivek, pomazánek, omáček, majonéz, vaječných a houbových jídel, užívá se též ke zdobení studených pokrmů.

Sýrové koule s petrželkou
100 g másla, 1 hermelín, 1 lžička papriky, sůl, pažitka, petrželka
Máslo rozehřejeme spolu s utřeným sýrem na slabém ohni. Přidáme papriku, nakonec pažitku. Máslo se nesmí převařit. Pak uložíme do chladničky. Vychladlou hmotu pak zformujeme rukama namočenýma v chladné vodě v koule, obalíme v jemně pokrájené petrželce.

Podáváme s tmavým chlebem a s ředkvičkami k pivu nebo k červenému vínu.

Mateřídouška
Přidává se do jídel obtížněji stravitelných, do luštěninových polévek, mletých mas, do dušené zeleniny a omelet.

Fazolový salát s mateřídouškou
300 g bílých fazolí, 1 velká cibule, 2 polévkové lžíce oleje, citrónová šťáva, mletý pepř, 1 polévková lžíce nadrobno posekané mateřídoušky, podle chuti majonéza nebo bílý jogurt
Fazole namočíme, necháme je nabobtnat, pak je uvaříme a scedíme. Podle chuti osolíme, přidáme olej, nadrobno nakrájenou cibuli, citrónovou šťávu a mateřídoušku. Doplníme majonézou nebo jogurtem.

Meduňka
Užívá se do salátů, rýže, k aromatizaci octa, při přípravě mas, bylinkových másel, jogurtů a tvarohových pomazánek.

Saté z kuřecího masa s meduňkou
400 g kuřecího masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 kávová lžička kari, 2 polévkové lžíce oleje, 2 kávové lžičky nakrájených arašídů, 2 polévkové lžíce meduňky, sůl, olej
Maso drobně nakrájíme a smícháme s nasekanou cibulí a česnekem, kořením a olejem. Necháme chvíli proležet v chladnu. Pak osolíme, přidáme arašídy a prudce opečeme na oleji. Hotové posypeme drobně nasekanou meduňkou a podáváme s rýží.

Saturejka
Tato bylina se přidává do klobás, ke zvěřině, do smetanových omáček, do luštěninových a okurkových salátů, bylinkových másel, při nakládání zeleniny, do mletých mas, je mimo jiné i součástí bulharské kořenící směsi zvané čubrica.

Sikulská polévka
1 velká cibule, sádlo, 250 g hovězího nebo vepřového masa, 1 polévková lžíce sladké papriky, 3-4 brambory, 250 g zelených fazolek, sůl, 1 polévková lžíce saturejky, bobkový list, 1-2 stroužky česneku, 1dl smetany, mouka
Na sádle osmahneme pokrájenou cibuli a drobně nakrájené maso. Přidáme papriku, promícháme, podlijeme 1,5 l vody a mírně vaříme. Když je maso téměř měkké, vhodíme na kostky nakrájené brambory a na dílky pokrájené fazolky, bobkový list, sůl, saturejku, česnek. Nakonec zahustíme smetanou, v níž rozmícháme polévkovou lžíci mouky. Podle chuti je možno přidat i pálivou papriku. Polévku můžeme připravit i z hovězí či vepřové konzervy v kotlíku nad ohněm.

Bazalka
Jako koření se bazalka užívá do zeleninových salátů, do rajčatové omáčky, k ochucení těstovin a okurek. Jako naprosto nedráždivé koření a také pro svou specifikou vůni je oblíbené v jihoevropské kuchyni.

Těstoviny po provensálsku
500 g těstovin (špagety, vřeténka, makaróny, kolínka), 100 g strouhaného ementálu, 50 g rokfóru, 3-4 stroužky česneku, hrstka čerstvých listů bazalky, 30 g másla, 3 lžíce oleje, sůl
Uvaříme těstoviny. Mezitím rozsekáme bazalku a z česneku se solí utřeme pastu. K ní přidáme olej a postupně oba sýry. Těstoviny omastíme máslem, smícháme s bazalkovou pastou a horké podáváme.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček, Kuchyňská linka.