Bezpečnost při práci v kuchyni

Bezpečnost v kuchyni plné elektrospotřebičů spočívá v jejich správném zapojení do sítě a následně v jejich předpisovém provozování. Velké i malé spotřebiče musejí být kromě správného připojení také vhodně umístěny (například v předepsané vzdálenosti od zdroje tepla) a správně používány. To všechno je nakonec...

Bezpečnost v kuchyni plné elektrospotřebičů spočívá v jejich správném zapojení do sítě a následně v jejich předpisovém provozování. Velké i malé spotřebiče musejí být kromě správného připojení také vhodně umístěny (například v předepsané vzdálenosti od zdroje tepla) a správně používány. To všechno je nakonec podmínkou každé záruční opravy.

V dnešní kuchyni vládne elektřina - elektrospotřebiče rychle přibývají a s jednou zásuvkou už vystačí málokdo. S budováním nové kuchyně je na jedním z prvních míst nutnost dostatečného příkonu a pak také decentní uložení mnoha kabelů. Šňůry od velkých, stále zapojených spotřebičů jsou většinou dobře schovány a jejich umístění je dlouhodobě vyřešeno. Ale tam, kde spotřebiče opakovaně schováváme do skříněk (šlehače, mixéry, odšťavovače, roboty), často bojujeme se záplavou kabelů na pracovní desce i kolem ní. Problémy dělají různá překřížení šňůr a také nebezpečí horka kolem sporáku. Výborným řešením těchto problémů je rozšíření pracovní plochy o deseti či dvaceticentimetrovou nerez rampu u stěny, pod níž jsou klubka kabelů schována. Přímo v rampě jsou pak instalovány zásuvky a rozdvojky.

Ještě ke správnému používání spotřebičů - co v praxi znamená „užívat podle návodu“? Například to, že šlehač na sníh či šlehačku můžeme použít ještě tak maximálně na řídké (třeba palačinkové) těsto, při překonávání většího odporu můžeme zavařit motorek.

Co je v kuchyni zejména nebezpečné?
Všechno to, co pracuje pod proudem, ve vysokých obrátkách; obzvlášť nebezpečná kombinace jsou ostré nože pracující v obrátkách. Osudná může být také chyba v manipulaci – třeba k práci s odšťavovačem je určen výhradně kolík, kterým se zelenina a ovoce přitlačují k nožům, nikdy nesmíme vzít například vařečku.

Nebezpečí nehody může hrozit i u levnějších varných konvic. U těch se může například stát, že konvice sice svítí, ale náhle přestane ohřívat. Jinou závadou může být, že se konvice po ohřátí vody přestane vypínat. Protože varná konvice je jedním z přístrojů, na které si rychle zvykáme a používáme je úplně automaticky, nemusíme si závady všimnout a konvice se může přehřát.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Schodiště a kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.