Velikonoce jsou příležitostí k vyzdobení kuchyně i přípravě dobrého jídla, které nevaříme každý den. Zkusme připravit veselé velikonoce a jednoduchý barevný jídelní stůl. Potřebujeme jen tři malé proutěné ošatky, jednu vázu, misku osení a chvíli času na výrobu jednoduché dekorace. Velikonoce ve žluté barvě Využijeme toho, že právě teď všude kolem nás kvete zlatý déšť , který je letos načasovaný přímo na velikonoce – velikonoce tak můžeme ladit do žluta. Vejce nedáme do jedné velké mísy, ale připravíme si tři malé ošatky. Vajíčka do nich rozmístíme podle barev - do jedné červená, do druhé žlutá a do třetí zelená. O tom, že nejlepší inspirace přichází často od dětí, svědčí jednoduché a půvabné výtvory, které vyrobily ve školce - zjistíme, že se dají uplatnit i doma. Vždycky, když nemáme čas si pohrát se složitou výzdobou, nejjistější je vsadit na jednoduchost. Efektní a veselá jsou kuřata na špejli. Není to gastronomická specialita, ale ze žlutého papíru vystřižená jednoduchá kuřátka. Zezadu je izolepou připevníme na špejle, které zapíchneme do ploché misky se zeleným osením. Vytvořit můžeme celé hejno kuřat, přičemž použijeme kratší a delší špejle, některé z nich vychýlíme. Proti jarní únavě Do jídelníčku bychom v tomto čase měli zařadit co nejvíce zeleniny, třeba i v neobvyklejších úpravách. Bílá ředkev Univerzální zelenina do studené i teplé kuchyně. Nakrájenou na tenké a široké pruhy použijeme do čínských jídel (výborná je krátce osmažená), syrové osolené plátky jíme s chlebem, kostičky ředkve oživí hlávkový salát a dodají peprnost zálivce. Fenyklové čatní Z fenyklu si připravíme hustou omáčku k masu. 500g fenyklu, 3 větší cibule, máslo, sůl, pepř. Na másle osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli a na silnější plátky nakrájený fenykl. Podlijeme, osolíme a opepříme. Po dvaceti minutách dušení vznikne hustá směs, která se výborně hodí k minutkám. Směs na talíři posypeme strouhaným ementálem nebo parmazánem. -ag-