Je málo potravinářských produktů, které by co do rozšíření sortimentu zaznamenaly v posledních deseti letech takový rozmach, jako je obyčejný jogurt. Jedním z průvodních jevů je i celá „jogurtová“ televizní reklama - nějaký ten jogurt nám z obrazovky dělá chutě mnohokrát za večer. Mnozí lidé, kteří přišli jogurtu opravdu na chuť, jím zaplavují své kuchyně, nakupují jej ve velkém, plato s jogurty často zabírá celá patra jejich chladniček. Právě pro ně se hodí jogurtovač. Je to jeden z malých přístrojů, bez kterých se v kuchyni sice obejdeme, ale které nám zpříjemňují život a zlevňují náklady na jogurt, pokud ho opravdu konzumujeme ve velkém množství. Předností jogurtovače je absence konzervačních látek, je vždy čerstvý, určený k rychlé spotřebě – a tudíž jako stvořený pro vyznavače přírodních produktů. Příjemné je vyrábět si jogurt třeba na chalupě, kde máme do obchodů daleko. Potřebujeme jen mléko (může být krabicové) a jogurtovou kulturu; jogurt pak můžeme vyrábět kdy se nám zachce. Kulturu koupíme například v obchodech se zdravou výživou a potřebujeme ji jen napoprvé – při další výrobě se k mléku přidá již vyrobený jogurt. Po nějaké době je zapotřebí opět přidat původní kulturu. Praktický přístroj na doma i na chalupu Jogurtovač se skládá ze stojánku, na kterém je umístěno šest skleniček s víčkem – v těch bude vznikat jogurt. Po jejich naplnění mlékem a kulturou se uzavřou, všechno se překryje víkem, přístroj se zapojí do elektrické zásuvky a zapne. Jogurtovač má přepínač výkonu a světelnou signalizaci činnosti. Důležité je, že při výrobě jogurtu udržuje stálou teplotu, což je pro zdravotní nezávadnost připravovaného jogurtu nezbytné. Za jogurtovač utratíme něco kolem 500 korun a najednou v něm můžeme vyrobit asi 1,2 litru jogurtu. Jogurt na mnoho způsobů Vyrobený jogurt se dá připravit na mnoho způsobů, přičemž pouze si do něj přidávat džem by bylo skoro málo. (I když domácí jogurt s domácím džemem ze zahrádky nebo medem je lahůdka). Příjemné je mít hustý domácí jogurt třeba v sezóně okurek k výrobě studených polévek. Využijeme jej ale i celoročně při přípravě všemožných salátových zálivek. Dobře se hodí i ke zředění tvarohu při výrobě rozličných pomazánek. A například indická kuchyně se bez jogurtu vůbec neobejde. -ag-