Jogurt nemusí být konzumován obligátně lžičkou z kelímku - Bílý jogurt je součástí výtečných teplých i studených pokrmů mnoha světových kuchyní. Bez jogurtu se vůbec neobejde například indická kuchyně, zejména při přípravě mnoha omáček, masa či salátů. Z evropských gastronomií je pak typické využití jogurtu v kuchyni balkánské a středozemní. Řecké tzatziki, bulharský tarator – to jsou výborné a osvěžující pokrmy, které přijdou vždy k chuti. Jogurt může být také zdravou součástí různých pomazánek i salátových zálivek (zejména italské i francouzské zálivky jsou vyhlášené). Jogurt v teplé kuchyni pak dodává zvláštní chuť masům, zelenině, bramborům i drůbeži. Pokud tedy vaříme s fantazií a zkoušíme postupně zajímavé recepty světových kuchyní, při vaření spotřebujeme jogurtu poměrně hodně. K přípravě studených omáček a salátových zálivek používáme čerstvý jogurt bílý, nejlépe s živou mikroflórou. Smetanové jogurty využijeme například tam, kde chceme dosáhnout jemnější chuti. Současně můžeme třeba v pomazánce snížit podíl tuku tím, že dáme méně másla a místo něj přidáme k tvarohu smetanový jogurt. Do tohoto základu už přidáváme podle fantazie česnek, kopr, kapie, kardamon, pažitku – podle toho, jakou pomazánku chceme vytvořit. Z následujících receptů je patrné, že jídla s jogurtem mohou být jednoduchá a velmi nenáročná na potřebné ingredience. Jogurtovo-mátová omáčka Důkladně rozmixujeme 2 kelímky jogurtu, lžičku karí, lžičku chilli a dvě lžíce čerstvé nasekané máty peprné. Podle chuti omáčku dosolíme. Podáváme nejlépe k jehněčímu nebo skopovému masu, ale omáčka ozvláštní třeba i fádní chuť párků. Jogurtové brambory Půl kila vařených brambor nakrájíme na kostky. V pánvi na másle upražíme lžičku chilli, 1/2 lžičky kari, 2 stroužky utřeného česneku a přidáme kelímek jogurtu. Do směsi vložíme brambory, osolíme a promícháme a ještě dvě tři minuty podusíme. Jogurtový sýr Z netučného jogurtu můžeme připravit aromatický sýr, přičemž potřebujeme pouze 2 kelímky jogurtu a stroužek česneku se solí. Jogurt dáme na jemný cedník. Když je po pěti až osmi hodinách hustý a nakyslý, nastává ta pravá chvíle vmíchat utřený česnek a sůl. Chuťové změny dosáhneme vynecháním česneku a přidáním karí, čubrice nebo na prášek rozmělněné sušené bazalky. -ag-