Zcela běžné jarní rostliny jsou často zdrojem cenných látek i surovinou pro pikantní pokrmy. Divoce rostoucí druhy jsou teď v centru pozornosti. Jsou vyhledávané pro svou jemnou chuť, lahodnost i cenné látky, které obsahují; co do množství vitamínů a minerálů a jsou dokonce většinou hodnotnější než pěstované druhy zeleniny. Právě teď na jaře raší rostliny, jejichž mladé lístky, puky, výhonky jsou odedávna součástí jarního i velikonočního jídelníčku, a to i velkých gurmánů. Patří sem šťovík, pampelišky, kopřivy, sedmikrásky, jitrocel… Křehké saláty z bělených pampelišek Právě teď je čas vydat se na zahradu s květináči nebo kusy černé fólie, kterými přikryjeme rašící růžice pampelišek. Za pár dnů vybělené mladé výhonky odřízneme a můžeme připravovat jarní saláty, nádivku, ale i omáčky a polévky. V listech pampelišky je vitamín C, vápník, karoten, draslík… Salát můžeme připravit z mladých lístků, ale i z celých vybělených puků. Pampelišku uřízneme těsně nad zemí i s horní částí kořene (ten pak v kuchyni odstraníme). Puky omyjeme, propláchneme a vodu dobře oklepeme. Nakrájíme, zalijeme salátovou zálivkou, přidáme podle chuti plátky natvrdo vařených vajec nebo lžičku hořčice. Pampeliška nejlépe vynikne s následující zálivkou – klasickou vinaigrette: Smícháme lžíci oleje se třemi lžícemi vinného octa, solí, černým pepřem a troškou práškového cukru. Neznámá lahůdka - sedmikráska chudobka Gurmáni teď na jaře vyhledávají také mladé lístky sedmikrásek. Sedmikráska je opět univerzální zelenina – podporuje trávení, čistí krev, je dobrá na dýchací cesty. Její konkrétní gastronomické užití je široké - listy i s poupaty obohatí chuťově bramborový salát, jako přídavek se hodí do hlávkového salátu, kterému také dodá svéráznou chuť. Během velikonoc, kdy je hodně vajíček, lístky přidáváme do omelet a jiných vaječných jídel. Nadrobno usekané lístky sedmikrásky se uplatní také v bylinkových máslech. Nerozvitá poupátka sedmikrásek se také používají samostatně: dají se naložit do octa na způsob kaparů – a také podobně chutnají. -ag-