Rozmanitost balkánské kuchyně I.

Jak se vaří na Balkáně? Jednou větou - velice rozmanitě. Balkán je totiž neuvěřitelně různorodá část Evropy. Pod všeobjímajícím názvem státy Balkánského poloostrova totiž najdeme Bulharsko, Rumunsko, Řecko, Chorvatsko, Srbsko, Slovinsko, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu, Makedonii, Vojvodinu a Kosovo. Navíc ještě i v...

Jak se vaří na Balkáně? Jednou větou - velice rozmanitě. Balkán je totiž neuvěřitelně různorodá část Evropy. Pod všeobjímajícím názvem státy Balkánského poloostrova totiž najdeme Bulharsko, Rumunsko, Řecko, Chorvatsko, Srbsko, Slovinsko, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu, Makedonii, Vojvodinu a Kosovo. Navíc ještě i v jednotlivých zemích existují krajové speciality často ovlivněné buď maďarskými či italskými sousedy nebo staletou tureckou porobou. Turci například na celém Balkáně zanechali neuvěřitelně sladké orientální zákusky. Všechny státy pak mají společnou hojnou konzumaci zeleniny, především rajčat a paprik, případně skopového masa, dále se však ve stravovacích zvyklostech v mnohém liší.

Slovinská kuchyně
Je ve znamení pohanky, i když dnes už není nejen na denním, ale dokonce ani na každotýdenním jídelníčku většiny obyvatel této balkánské země. Ještě do konce 19.století byla základní potravou - vařila se z ní kaše, mlela se na mouku a vařil se z ní nejpopulárnější pokrm pohankové škubánky, které dodnes zůstávají nejen samostatným pokrmem, ale i oblíbenou přílohou. Pohanková mouka sloužila i k pečení koláčů a buchet a byla také nejpodstatnější složkou při zadělávání tmavého chleba. V oblibě i dnes zůstávají taštičky plněné různými náplněmi – drůbežím masem, vnitřnostmi, domácí klobásou nebo bramborami s cibulí a majoránkou. Zavařují se do polévek, podávají se k omáčkám nebo jako samostatný pokrm. Dále si Slovinci potrpí na malé záviny, které se nejprve vaří, a pak zapékají či pečou – plní se tvarohem, ořechy, jablky, sušeným ovocem, ale i uzeným masem, pohankou nebo bramborami. V alpské oblasti Slovinska byly odedávna oblíbené husté silné polévky z masa a zeleniny, a tzv. jídla z jednoho hrnce. Většinou jsou základem těchto pokrmů rozmačkané brambory s fazolemi. Slovinské hospodyně většinou volí kombinace – fazole s jablky, brambory se zelím a škvarky, kaštany se smetanou, kysaná řepa s čočkou a brambory, dýně s brambory, vepřová hlava s řepou a jáhlami, uzené nožičky s fazolemi a kroupami nebo třeba uzená vepřová hlava s kysanou řepu a s jablky. Jídlo se zapíjí nejčastěji domácím vínem, ale oblíbená je též slivovice, jalovcová a hruškovice. Nejoblíbenějším alkoholickým nápojem je bezesporu vinjak – tedy slovinská varianta brandy.

Chorvatský prostřený stůl
Má své neopominutelné staletími prověřené priority – pečená krůta nebo husa s nasucho upečenou plackou, která se před podáváním spaří a propeče v masovém výpeku, malé záviny s tvarohem nebo s ořechy, čerstvé neuzené klobásy s kyselým zelím, nudle se šunkou nebo se zelím, makovník nebo ořechovník či medové koláčky s pepřem. Tyto delikatesy pak doplňuje chorvatské víno, ale i stále oblíbenější pivo.

Ve východní části Chorvatska – v tzv. Slavonii mezi řekami Drávou a Sávou je nejdůležitější potravinou dýně a především dýňová semínka, z kterých se lisuje i olej. Daří se zde i uzenářským specialitám. Oblíbenou trachtací (stejně jako v našich zemích) jsou vepřové zabijačky. Masovou zabijačkovou směs plní i do tzv. zabijačkových koláčků, což jsou vlastně šátečky z těsta zadělávaného bílým vínem.

V Dalmácii přijdou na stůl především tzv. plody moře a mořské ryby – ty se pečou (často na otevřeném roštu) či vaří. Dalmatinci nezapomínají hotové pokrmy z ryb polévat speciální zálivkou z drobně nasekaného česneku, petrželky a olivového oleje. Dalmatská kuchyně se vyznačuje nejen výběrem potravin, ale i specifickým způsobem úpravy. Většina mas i zeleniny se místo dušení pouze vaří a na talíři se pak přelévá nerafinovaným olivovým olejem. Velmi oblíbenou zeleninou jsou v Dalmácii mladé zelené tykvičky, které se buď vaří nebo plní masovou nebo bezmasou nádivkou a zapékají, pak také listy mangoldu, jež se vaří v osolené vodě spolu s brambory ve spojení s lehkou zálivkou z olivového oleje.

Orientální Bosna
S muslimským náboženstvím přijali Bosňané i muslimskou kuchyni, a tak dnes v Bosně najdeme prvky kulinářské tradice nejen turecké, ale i arabské, perské a dokonce zprostředkovaně i indické. Co je tedy pro tuto kuchařskou oblast typické? Na rožni pečou v Bosně zejména jehňata, na roštu se opékají směsi mletého masa, k vaření a dušení masa se přikládá i velké množství zeleniny. Bosenský jídelníček je nemyslitelný bez pity, což jsou jakési plněné koláče vytvářené v sladkých i slaných variantách a konzumující se horké. Dále je oblíbená čorba - hustá polévka s masem, zeleninou a těstovinami, případně rýží, sarma- náplň zavinutá buď do zelného nebo vinného listu, musaka - skládaný pokrm ze zeleniny a masové náplně, čufty - koláčky z mletého masa s omáčkou, a pilav, což je orientální obdoba rizota.

Pije se zde víno, pivo i ovocné šťávy a nealkoholický nápoj z jalovčinek –tzv. smreka. Erbovní lihovinou zůstává slivovice díky hojnosti vynikajících švestek.

-das-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Schodiště a kuchyňská linka, Kuchyňská linka.