Pro změnu domácí nudle…

Pro změnu domácí nudle…

Zkusme si i představit, kolik asi tak času denně bychom museli strávit v kuchyni, nebýt kupovaných nudlí a všech jejich variant. Hotové těstoviny kupovaly hospodyně už i před půlstoletím, ale ještě třeba na počátku šedesátých let bylo běžné dělat si nudle doma. Masivní nástup špaget v sáčcích v našich obchodech nastal...

Zkusme si i představit, kolik asi tak času denně bychom museli strávit v kuchyni, nebýt kupovaných nudlí a všech jejich variant. Hotové těstoviny kupovaly hospodyně už i před půlstoletím, ale ještě třeba na počátku šedesátých let bylo běžné dělat si nudle doma. Masivní nástup špaget v sáčcích v našich obchodech nastal tak o deset let později.

Když se to tak vezme, není nad domácí nudle. Ale dnes to stíháme tak nanejvýš párkrát ročně, třeba o posvícení do sváteční polévky jsou nutné. Kachní polévka (kaldoun) musí být plná játrových knedlíčků a pak makrónek. Jsou to široké krátké trubky, jakoby nasekané makaróny.

Nudle se vyráběly z vlasově tenkých placek válečkem vyválených do průsvitna. Nechaly se uležet v chladu na utěrkách, až oschly a ztvrdly, potom se teprve daly dobře krájet. A to byl skoro obřad - nejdříve se velké kolo rozkrojilo napůl, půlky se pečlivě položily na sebe, z nich se nakrájely pruhy tak 5 cm (šířka pruhu rovná se délce nudle). Pruhy se daly na sebe do vysokého špalíku, z kterého se malým tenkým nožem krájely nudličky. Daly se ale vyrobit z tenkých placek i parádní tvary – kousky nudlí stáčené rukou do škebliček, mašličky , nebo makrónky, které se vyrobily otočením široké nudle kolem násady vařečky. Vedle úzkých nudlí se často krájely také čtverečky. Když se připraví těsto hodně husté, dají se z něj nudličky přímo do vařící polévky strouhat na širokém struhadle.

Nudle se používaly skoro výhradně jen do polévky a na sladko. Nudle s mákem bylo obvyklé jídlo a pochoutkou je i dnes pro naše zhýčkané chuťové buňky. Stačí vařené nudle posypat mákem, moučkovým cukrem a polít máslem. Pro změnu můžeme sypat i strouhaným perníkem.

Jako příloha se těstoviny používaly k masu a jen občas. Jako samostatné jídlo - těstoviny na mnoho způsobů, jak je známe dnes z italské kuchyně - to k nám dorazilo až později.

Recept
Že si připravit domácí nudle není vůbec složité, dokazuje následující 50 let starý recept:

Na vál prosejeme hladkou mouku, do důlku uprostřed rozbijeme vejce, které nejprve nožem, potom rukama s moukou dobře prohněteme. Po čtvrthodině hladké, tuhé těsto rozválíme na tenký plát, který necháme oschnout. Z plátu nakrájíme pruhy a složíme je na sebe. Krájíme nudle nebo čtverečky, které necháme roztroušené na vále uschnout. Vaříme v polévce asi 5 minut.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Schodiště a kuchyňská linka, návrh a výroba kuchyňské linky.