Rozmanitost balkánské kuchyně II.

Rozmanitost balkánské kuchyně II.

Našim mlsným jazýčkům se zachtělo ochutnat něco málo z gastronomického umění balkánské kuchyně a již se jim i trochu z těchto dobrot dostalo, ale přeci jen jsme nestačili ochutnat vše. Ještě jednou tedy nahlídneme pod pokličku Balkánské kuchyně, abychom se dobře nasytili. Černohorské kuchyňské variace Základ všech...

Našim mlsným jazýčkům se zachtělo ochutnat něco málo z gastronomického umění balkánské kuchyně a již se jim i trochu z těchto dobrot dostalo, ale přeci jen jsme nestačili ochutnat vše. Ještě jednou tedy nahlídneme pod pokličku Balkánské kuchyně, abychom se dobře nasytili.

Černohorské kuchyňské variace
Základ všech pokrmů v Černé Hoře tvoří ovčí, kozí i kravské mléko, dále tvaroh a různé sýry, brambory, zelí sladké i kysané, kukuřičný, ječný i pšeničný chléb, maso jehněčí, skopové a hovězí a především zelenina. Ke kulinářským divům Černohorců dnes patří sušené a zároveň uzené skopové maso (vařívá se s brambory a zelím), pstruh s kyselou smetanou, uzené oukleje a mladičká jehňata nebo kůzlata vařívaná celá v mléce.

K pití se podává červené i bílé víno a pak svérázná specialita – vinný destilát – lozova rakija.

Srbsko
Ve znaku Srbska by mohly být fazole – jsou dodnes potravinou, která nesmí v kuchyni nikdy chybět. Často jsou podávány s kysaným zelím. Zelí se i dnes zakvašuje v domácnostech ať už krouhané nebo v celých hlávkách (listy z nich pak slouží k výrobě závitků). Další velmi oblíbenou zeleninou jsou papriky a rajčata. Hojně se také zpracovává maso, které se hlavně peče v troubě, na roštu nebo na rožni. Vynikající srbskou specialitou je kajmak, který se vyrábí z vrstvených a prosolených škraloupů svařeného mléka. Neodmyslitelnou součástí jídelníčku Srbů je bílý pšeničný chléb, který je dobrý pouze krátce po upečení. Je neustále přítomný na stole při každém jídle a slouží k dosycení stolovníků.

Srbové mají stejně jako Bosňané rádi pitu a z orientálních moučníků dávají přednost baklavě, což je velmi sladký zákusek plněný máslem, vlašskými ořechy a mandlemi a polévaný cukerným sirupem. Národním dezertem je gibanica – opečené listy těsta prokládané náplní z tvarohu, kajmaku a vajec. Najdeme ji na každém svátečním stole.

V Srbsku stejně jako na celém Balkáně je v oblibě především víno, ale v této zemi mu čile konkurují různé pálenky – rakije, nejvyhledávanější z nich je pak slivovice.

Makedonská kuchyně
Ovce a ryby - dva protipóly kulinářského makedonského umění. Makedonci ryby plní česnekem, cibulí, rýží nebo sušenými švestkami. Po upečení je pak polévají octovou vodou s drceným česnekem, někdy s přídavkem slunečnicového nebo arašidového oleje. Ovce obohacují makedonskou kuchyni nejen masem, ale především vynikajícími sýry. Skopové dusí makedonské hospodyně v mléce nebo v jogurtu, pečou s paprikami a rajčaty nebo vaří s šalotkami. Hotové pokrmy se konzumují nejčastěji s jogurtem a chlebem, který může být pšeničný, kukuřičný či ječný.

Důležité místo v makedonském jídelníčku zaujímají též husté polévky vařené z vnitřností, dále pečené směsi masa a zeleniny a především paprika, a to jak čerstvá, tak sušená.

Makedonské moučníky neopomíjejí pity, stejně jako orientální sladkosti. Velmi oblíbená je zde halva, smažená z mouky, přepuštěného másla a cukru.

K nejholdovanějším nápojům patří káva, rakija a víno.

Bulharská kulinářská tajemství
Největším kladem bulharské kuchyně je její jednoduchost při zachování nápaditosti, svůdné aromatičnosti a lehkosti. Kvalitní maso připravované narychlo, hory zeleniny a vynikající víno. Hodně ryb, všudypřítomný salát, vejce, sýry a vynikající jogurty. Raritou je, že při obědě a večeři jsou podávány saláty dva, jeden jako předkrm a druhý zcela odlišný jako doplněk hlavního chodu. Bulhaři milují polévky, které jsou lehké a kyselé díky citrónu, šťávě ze zelených hroznů nebo i ze zelených švestek. Oblíbené jsou také studené polévky z okurek, z jogurtu, ze smetany nebo ze zelné šťávy a různé zeleniny. Minutky jsou obkládané jemně krájenou cibulkou se solí, vařenými fazolemi, rajským nebo paprikovým salátem, syrovou zeleninou a malou porcí opékaných brambor. Bulharské hospodyně také nezapomínají na dostatečné zásoby ovoce. Doplňkem každého oběda jsou např. jahody, maliny, ostružiny či moruše podávané s cukrem, nebo kdoule, jablka a švestky pocukrované a zapékané v troubě.

Nápojům kralují v Bulharsku výborná vína, hodně se pijí také minerální vody z místních zdrojů a chlazené kysané mléčné nápoje. Oblíbené je též pití zvané boza připravované z hladké kukuřičné mouky nebo prosné mouky s nepatrným množstvím alkoholu. Zajímavým nápojem je také sladko, což jsou v misce podávané ovocné džemy se sklenicí vody.

Karpatská kuchařská rapsodie
Tvoří jí ryby mořské i sladkovodní, kukuřice, luštěniny, obiloviny, zelenina, ovoce a rožněná masa. Pod roštem, který je součástí téměř každé rumunské domácnosti se topí dřevěným uhlím, případně plynem. Zelenina se konzumuje čerstvá, ale často též nakládaná. Nakládání zeleniny na zimu patří k důležitým činnostem snad každé rumunské hospodyňky. Vypařený soudek se vytře nastrouhaným česnekem a pak se v něm vrství oprané okurky, malé zelené melouny, paprikové lusky, malá zelená rajčata, menší hlávky zelí, jablka, celer, petržel, mrkev.

K zajímavým specialitám náleží brailský ovčí sýr kořeněný libečkem, pastrama – zvláštním způsobem upravené husí maso bez kostí, roztažené do šířky dřevěnými hůlkami, načesnekované a vyuzené, z nápojů pak limonády připravované ze sirupů z různých květů a sodové vody. Pije se těžké nasládlé víno, které Rumuni často ředí vodou, dále destilát zvaný cujka – něco na způsob naší slivovice a mražená káva.

-daš-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Skleněný obklad na záda kuchyně, Kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky.