Pochybnosti o využití piva při vaření jsou zcela zbytečné, neboť pivo obohatí pokrm o vitamíny skupiny B a o hořké chmelové látky podporující sekci žluči a štěpení tuků, dodá pokrmu také na pikantnosti, říznosti a lehkosti. Při přípravě sýrových pokrmů odlehčí nejenom výraznější aroma, ale i konzistenci. Strouhaný sýr promíchaný s pivem je pak vynikající pro gratinování a zapékání toastů, zeleniny nebo teplých předkrmů. Pivní sýry a pomazánky Milovníci dezertních sýrů jistě už ochutnali pivní sýr. Tuto specialitu si kdysi vyráběli pražští hostinští sami. Tvaroh silně osolili, udělali z něj koláčky a denně je navlhčovali pivem a nakládali do kádí, kde dozrávali. Správný pivař ví, že k tomuto nápoji výborně „šmakují“ olomoucké tvarůžky. Lze je však vylepšit dvěma způsoby. Buď je naložíme do piva. To znamená, že je osolíme, opaprikujeme a okmínujeme, vložíme do skleněné nebo kameninové nádoby. Zalijeme je pivem, přiklopíme a necháme je několik dní odležet, přičemž pivo stále doléváme. Další variantou jsou olomoucké tvarůžky proložené kmínem a naskládané v několika vrstvách v kameninové nebo skleněné nádobě s pivem, kde je necháme stát tak dlouho, až se změní v jednolitou hmotu, která začíná už bobtnat. Tu si pak mažeme na chleba. Sýrové pokrmy Jak víme, chmelový nápoj se dobře snáší se sýrem. K smažení tohoto mléčného výrobku můžeme pět použít pivní těstíčko, dále ho můžeme pivem podlévat, zašlehávat do sýrové omelety, přidávat do sýrového nákypu či do sýrových palačinek. Opravdovým mlsem pro labužníky je pak pivní fondue, které je známější v kombinaci s třešňovicí či bílým vínem. K výrobě typické švýcarské speciality, do které si zahorka každý ze spolustolovníků namáčí kousky chleba, se používá zásadně světlé pivo. Polévky z piva Na tento pokrm existuje celá škála receptů. Vždy však v nich dominují šlehané žloutky a mnohdy i smetana. Bývají obohacené řadou koření – obvykle je to kmín, muškátový květ, jindy šafrán či zázvor, případně vanilka, skořice a hřebíček. Občas se přidávají také rozinky či víno. Obvykle se zahušťuje strouhaným chlebem. Někdy slouží za podklad pivní polévky vývar, a to buď hovězí, drůbeží nebo zvěřinový. Polévka bývá doplněna sušeným či osmahnutým a na kostičky nakrájeným chlebem, někdy také rýží. Moučníky Jako rarita pro mnohé konzervativní kuchaře mohou vypadat moučníky připravované s pivem. Ale uvědomíme-li si, jak výborně chutná pivní těstíčko v nejrůznějších smaženinách a jak je lahodná kombinace kuřecího masa, exotického ovoce a piva, proč by nám nezachutnala například jablka smažená v pivním těstíčku či pivní lívance s medem a ořechy, případně pivní jablečný závin, pivní palačinky s ananasem nebo pivní koblihy. Slané pečivo zadělávané pivem už mnozí z nás berou jako samozřejmost. Proč tedy nezkusit i to sladké? Vždyť hospodyňky dávno vědí, že díky pivu kynuté těsto přibývá rychleji. -daš-