Vajíčka po velikonocích

Vajíčka po velikonocích

Po velikonocích ať se podíváme kam chceme, všude kolem vidíme barevná vajíčka. Malovaná, batikovaná a jiná natvrdo vařená se sejdou v ledničce, kde dost dlouho bezradně leží, než si občas někdo některé oloupe. Když jsme vykoledovali nebo obarvili příliš mnoho vajíček a máme jich teď celou zásobu, můžeme jich...

Po velikonocích ať se podíváme kam chceme, všude kolem vidíme barevná vajíčka. Malovaná, batikovaná a jiná natvrdo vařená se sejdou v ledničce, kde dost dlouho bezradně leží, než si občas někdo některé oloupe.

Když jsme vykoledovali nebo obarvili příliš mnoho vajíček a máme jich teď celou zásobu, můžeme jich nápaditě využít v kuchyni. Oloupeme je zkontrolujeme, která vejce mají bílý a která zabarvený bílek. Barvy jsou sice zdraví neškodné, ale bílek obarví; skořápka propouští i barvivo cibule, když vejce batikujeme. Bílá loupaná vajíčka se hodí na ozdoby, do salátů, ta zbarvená využijeme třeba v omáčce nebo jako náplně.

Mozaiková sekaná
Zpestřit můžeme obyčejnou sekanou. Do válečku syrového masa zabudujeme za sebou dvě tři vajíčka. Položíme je na plát masa a okraje kolem nich přehrneme, vytvoříme tak váleček sekané. Vajíčka umístíme pěkně doprostřed, aby vrstva masové směsi kolem nich nebyla nikde příliš tenká - při krájení by se potom sekaná trhala.

Plněná barevná vejce
Vejce můžeme plnit podle fantazie a toho, co momentálně doma máme. Tuhý, drolící se a dusivý žloutek chce zjemnit a odlehčit. Smícháme jej proto s dalšími ingrediencemi a směsí plníme půlky bílků, ale také třeba vydlabaná rajská jablíčka..

Vařená vejce rozpůlíme, žloutek vydlabeme a v míse spojíme s hořčicí, čerstvě umletým černým pepřem, majolkou, pár kapkami octa a špetkou soli a cukru. Promícháme s drobně usekanou pažitkou nebo petrželkou.
Bílkovým půlkám uřízneme špičky, aby dobře stály na podnose. Naplníme je připravenou směsí a zdobíme petrželkou, půlkou černé olivy, čtverečkem rajčete.

Hlávkový salát ve vydatnější variantě
Vejce můžeme jednoduše rozkrájet na čtvrtky nebo šestiny a obohatit jimi hlávkový salát s jednoduchou zálivkou z vinného octa.

Ozdoby z vajec natvrdo
Z vajec si můžeme vyrobit třeba muchomůrky jako součást studených mis. Nožku houby bude tvořit vejce (opět zařízneme spodní část, aby dobře stálo), hlavičku pak polovina malého tvrdšího rajčete, tečky vyrobíme z majolky.

Dětem se bude líbit žertovná ozdoba studené mísy - žába z vajíčka. Spodní stranu vejce seřízneme našikmo, v horní užší části vyřízneme pusu, do ní dáme citron nebo plátek ředkvičky, oči budou z kaviáru…

Vajíčka s omáčkou
Pokud stále ještě nějaká vejce zbývají, můžeme je také jednoduše dát celé do omáčky – rajské, koprové nebo česnekové. Prohřejeme je v ní a podáváme s brambory.

Pažitka a vajíčka
…to jde vždycky dobře dohromady. A tak když nám dojde fantazie, je vždycky po ruce jednoduchá pochoutka – co nejčerstvější chléb a k tomu vajíčka s pažitkou.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme