Po velikonocích ať se podíváme kam chceme, všude kolem vidíme barevná vajíčka. Malovaná, batikovaná a jiná natvrdo vařená se sejdou v ledničce, kde dost dlouho bezradně leží, než si občas někdo některé oloupe. Když jsme vykoledovali nebo obarvili příliš mnoho vajíček a máme jich teď celou zásobu, můžeme jich nápaditě využít v kuchyni. Oloupeme je zkontrolujeme, která vejce mají bílý a která zabarvený bílek. Barvy jsou sice zdraví neškodné, ale bílek obarví; skořápka propouští i barvivo cibule, když vejce batikujeme. Bílá loupaná vajíčka se hodí na ozdoby, do salátů, ta zbarvená využijeme třeba v omáčce nebo jako náplně. Mozaiková sekaná Zpestřit můžeme obyčejnou sekanou. Do válečku syrového masa zabudujeme za sebou dvě tři vajíčka. Položíme je na plát masa a okraje kolem nich přehrneme, vytvoříme tak váleček sekané. Vajíčka umístíme pěkně doprostřed, aby vrstva masové směsi kolem nich nebyla nikde příliš tenká - při krájení by se potom sekaná trhala. Plněná barevná vejce Vejce můžeme plnit podle fantazie a toho, co momentálně doma máme. Tuhý, drolící se a dusivý žloutek chce zjemnit a odlehčit. Smícháme jej proto s dalšími ingrediencemi a směsí plníme půlky bílků, ale také třeba vydlabaná rajská jablíčka.. Vařená vejce rozpůlíme, žloutek vydlabeme a v míse spojíme s hořčicí, čerstvě umletým černým pepřem, majolkou, pár kapkami octa a špetkou soli a cukru. Promícháme s drobně usekanou pažitkou nebo petrželkou. Bílkovým půlkám uřízneme špičky, aby dobře stály na podnose. Naplníme je připravenou směsí a zdobíme petrželkou, půlkou černé olivy, čtverečkem rajčete. Hlávkový salát ve vydatnější variantě Vejce můžeme jednoduše rozkrájet na čtvrtky nebo šestiny a obohatit jimi hlávkový salát s jednoduchou zálivkou z vinného octa. Ozdoby z vajec natvrdo Z vajec si můžeme vyrobit třeba muchomůrky jako součást studených mis. Nožku houby bude tvořit vejce (opět zařízneme spodní část, aby dobře stálo), hlavičku pak polovina malého tvrdšího rajčete, tečky vyrobíme z majolky. Dětem se bude líbit žertovná ozdoba studené mísy - žába z vajíčka. Spodní stranu vejce seřízneme našikmo, v horní užší části vyřízneme pusu, do ní dáme citron nebo plátek ředkvičky, oči budou z kaviáru… Vajíčka s omáčkou Pokud stále ještě nějaká vejce zbývají, můžeme je také jednoduše dát celé do omáčky – rajské, koprové nebo česnekové. Prohřejeme je v ní a podáváme s brambory. Pažitka a vajíčka …to jde vždycky dobře dohromady. A tak když nám dojde fantazie, je vždycky po ruce jednoduchá pochoutka – co nejčerstvější chléb a k tomu vajíčka s pažitkou. -ag-