Prvomájové pochoutky

Dnes máme celý volný den k dobru, a tak se můžeme pustit do vaření. Připravíme si labužnický vepřový bok, který budeme konzumovat přesně za týden. Voňavý česnekový bok Libovější bůček důkladně prošpikujeme stroužky česneku – na kilo boku jich může být i dvacet. Stroužky dáváme napříč ke směru, kterým budeme bok...

Dnes máme celý volný den k dobru, a tak se můžeme pustit do vaření. Připravíme si labužnický vepřový bok, který budeme konzumovat přesně za týden.

Voňavý česnekový bok
Libovější bůček důkladně prošpikujeme stroužky česneku – na kilo boku jich může být i dvacet. Stroužky dáváme napříč ke směru, kterým budeme bok později krájet; tak, aby se na řezu objevila mozaika s tenkými česnekovými proužky. Bůček vložíme do vody a hodinu vaříme. Vodu okořeníme celým bílým pepřem, třemi bobkovými listy, osolíme a přidáme do ní 15 oloupaných stroužků česneku.

Mezitím si připravíme směs, do které bůček obalíme. Do mísy rozdrtíme 15 stroužků česneku, přidáme
sůl, lžičku v hmoždíři nahrubo tlučeného pepře (zelený, bílý a černý), lžičku sladké papriky, případně lžičku pálivějšího grilovacího koření. (Přidat můžeme také hrubě drcené koření na steaky). Koření spojíme tekutinou, aby vzniklo velmi husté těstíčko: dáme podle chuti sójovou omáčku, worcestrovou omáčku, případně pár kapek tabasca.

Bůček vyndáme z vody (vznikne z ní základ ovarové polévky), necháme chvíli oschnout a ještě teplý důkladně obalíme v připravené směsi. Zabalíme do alobalu a necháme vychladnout. Poté uložíme na šest dní do chladničky. Za tu dobu se bůček důkladně proleží a všechny chutě i vůně jím dokonale prolnou. Krájíme jej pak na jemné plátky, jíme s kyselou okurkou a křenem, nebo obložíme zeleninou. Zapíjíme pivem nebo slivovicí. Nejvíc chutná v zahradě pod rozkvetlým stromem.

Sladká tečka
Připravíme si ale také něco, co se dá sníst hned - lahodný dezert, kterého uděláme raději rovnou víc, protože se po něm určitě zapráší, hlavně pokud máme děti. Vtip tkví ve spojení pudingu a tvarohu. Výsledkem je lehký krém, který nemá dusivost tvarohu a těžkou třaslavost pudingu, ale spojuje v sobě z obou to nejlepší – je nadýchané chuti a vzhledu.

Postup je velmi jednoduchý – spočívá ve smíchání 250g tvarohu s jedním vanilinovým cukrem a ve spojení této hmoty s uvařeným pudingem. Na půl litru mléka a jeden pudingový prášek dáme 100g cukru. Aby se na chladnoucím pudingu nevytvořil škraloup, puding nalijeme do mísy a překryjeme jej jemnou průsvitnou fólií. Po vystydnutí ji odstraníme a puding smícháme s tvarohem. Krém je výbornou součástí dezertů: můžeme jej plnit do pohárů, misek, přidat piškoty a zejména kombinovat s ovocem. Pudingové prášky můžeme použít s jakoukoliv příchutí - někdy vyrobíme malinový puding a hotový krém doplníme malinami, obdobně jahodový zdobíme jahodami, vanilkový kiwi…

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výroba kuchyňské linky, Kuchyňská linka, Obložení kachliček.