Kvalitní nádobí je základem pro naše kuchtění

Kvalitní nádobí je základem pro naše kuchtění

Při jarní probírce kredence nikdy není od věci vyházet zbytečné hrnce. Ale známe to - oblíbíme si jeden rendlík nebo starou pánev a používáme je pořád dokola až do úplného zničení. Je však dobré poohlédnout se včas po novém – rozhodně ještě než se ze starého začne loupat povrch – tak daleko bychom to nikdy dojít...

Při jarní probírce kredence nikdy není od věci vyházet zbytečné hrnce. Ale známe to - oblíbíme si jeden rendlík nebo starou pánev a používáme je pořád dokola až do úplného zničení. Je však dobré poohlédnout se včas po novém – rozhodně ještě než se ze starého začne loupat povrch – tak daleko bychom to nikdy dojít nechat neměli.

Když nechceme investovat do celých sad nádobí…
Při dokupování jednotlivých kousků nádobí (hrnců, pekáčů, kastrolů) začněme tak, že si pořídíme nejprve to, co nutně potřebujeme k přípravě nejfrekventovanějších jídel. To si také dopřejeme v nejlepší možné kvalitě. Vznikne nám postačující základ sestavy nádobí, kterou už potom budeme jen doplňovat. Pokud holdujeme italské kuchyni, rozhodně potřebujeme velký hrnec s tenkými stěnami a obří nerez cedník. Vaříme-li často čínská jídla, pak vybereme opravdu kvalitní wok pánev. Na škodu také nebude obměnit a doplnit naši sadu kuchyňských nožů.

Co potřebujeme jako fandové domácího pečení
V první řadě je to sada kvalitních pečicích plechů s nepřilnavým povrchem, které se budou lišit rozměrem i hloubkou – nízké na drobné pečivo a vánočky, hluboké na bublaniny, perníky. A dále jsou na trhu ve velkém výběru rozmanité pečicí formy rovněž s kvalitními povrchy.

Dortové formy s odnímatelnou boční stěnou se vyrábějí v průměrech od 16 do 30 cm (nejčastější velikostí je 24 a 28 cm). Hluboké jsou 4 - 5 cm, můžeme koupit ale také formu s hloubkou 8 - 9 cm. Formy mohou být také s otvorem uprostřed, dno bývá také někdy zvlněné.

Nízké kulaté formy na koláče (použít se mohou i na pizzu) najdeme i ve větších průměrech – i nad 30 cm.
O něco menší jsou různě hluboké bábovkové formy, ty se vyrábějí převážně v průměrech 24 a 26 cm.

Formy typu „srnčí hřbet“ na výrobu biskupských chlebíčků bývají široké 12 centimetrů – velikost si určíme zvolením potřebné délky. Ta může být zhruba od 24 do 30 centimetrů.

Pudingové formičky jsou kulaté minibábovky (v průměru 10 cm) dětem se ale zavděčíme i formičkami ve tvaru zvířátek.

Forma na výrobu muffins je plato s šesti prohlubněmi, asi 20x30 cm velké, rovněž s antiadhezivním povrchem.

Krájet dort bývá problém…
Když je upečeno, bývá někdy problém dort čistě a bez drobení nařezat. Nůž se k tomuto účelu příliš nehodí – je krátký a nemá speciální pilovité ostří. Nejlepší je zakoupit speciální nástroje: k podélnému rozříznutí piškotu je určena nerez pilka s vysokým držadlem. K dokonalému rozkrájení hotového dortu na přesně stejné dílky slouží kovový kruh s naznačenými ostrými dílky, který se na dortový korpus shora přiloží a zatlačí do něj.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme