Dnešní kuchyňské náčiní je na vysoké úrovni jak funkčně, tak tvarově; velmi kvalitní jsou i dnešní materiály. Týká se to zdánlivě obyčejných věcí jako jsou otvíráky, tak i nástrojů, bez kterých se sice můžeme obejít, ale jejich pomoc nám zpříjemní práci, když už jednou za čas vaříme určitý pokrm, k jehož přípravě jsou určeny. Přehledně uspořádat bychom náčiní měli v menších zásuvkách, přičemž se vyplatí, když jsou ještě vnitřně členěné. Věci, které bereme do ruky několikrát denně, jako otvíráky, zavíráky, cedníčky, škrabky, je lepší mít zavěšené nad pracovní plochou, aby byly rychleji dostupné. Šlehací metly, úzké dlouhé vidlice na napichování brambor při loupání, vidlice na pečeni, kovové dvojité hřebeny na vytahování a přidržování špaget a další podobné náčiní většinou visí (sólo i jako součásti velkých sad náčiní) poblíž sporáku. Promyšlené novinky Dávno pryč jsou doby, kdy jsme mohli koupit jediný typ škrabky, která se používala na všechno. Dnes není problém koupit škrabky pro leváky, nebo dokonalé, anatomicky tvarované škrabky se silnou a obloukovitě ohnutou rukojetí. Připomínají piezzozapalovač a opravdu dobře se drží - nemají titěrkou rukojeť, takže nehrozí, že nám škrabka vyklouzne z ruky. Existují také škrabky specializované – na loupání brambor, škrábání mrkve, petržele, celeru, dále jsou speciální plastové úzké škrabky na loupání kůry citrusů. Chřest bychom měli šetrně loupat speciální škrabkou s nožíkem nastaveným na velmi jemno. Co nám zpříjemní život, když servírujeme kukuřici, jsou elegantní držátka-napichovátka, po jejichž aplikaci kukuřice vypadá jako váleček na nudle. Do obou konců vařeného klasu se zapíchne hrot s držátkem, za které pak kukuřici přidržujeme oběma rukama. Saláty připravíme rychle a bez námahy V dnešní době, která přeje salátům, se vyplatí používat i rychlokráječe na okurky, rajčata a další poloměkkou zeleninu. Jsou strunové (jako u kráječů na vejce) a jejich výhodou je, že ve vteřině máme rozkrájené celé rajče na úhledné, stejně silné plátky. Ostrými lžičkami se zubatým okrajem pak tvarově saláty dotvoříme – s jejich pomocí vykrajujeme ozdobné kousky mrkve, kedlubny, ředkve, okurky, ale také třeba jahod do ovocných salátů a pohárů. A ještě poznámka k salátům: praktická je pumpa na stolní olej. Aerosolový rozprašovač se jednoduše naplní olivovým olejem, uzavře a nastříká přímo na mísu připraveného salátu. Příjemné je, že olej se na zelenině jemně rozestře přesně v požadovaném množství. -ag-