Lávové kameny pomalu ale jistě při grilování doma, v restauracích i v zahradách střídají méně zdravé dřevěné uhlí. Vydávají stejný žár, jejich spalováním se však do grilovaných pokrmů neuvolňují škodlivé látky. Také provoz grilu s lávovými kameny je čistý a jednoduchý – lávové kameny dokonale prohoří, rozmělní se a po rozpadnutí se popel z grilu jednoduše vymete. Lávové kameny můžeme použít místo dřevěného uhlí do jakéhokoliv zahradního domácího grilu. Kameny se vhodným podpalovačem zapálí, oheň se dokonale rozdmýchá rozdmychávačem, v případě potřeby se jím i průběžně udržuje. Lávové kameny se dají použít do jakéhokoliv grilu – do soudkových, pojízdných, litinových a i levnějších plechových. Důvodem, proč lidé stále dost používají dřevěné uhlí, je rozdíl ceně. Ten mezi dřevěným uhlím a lávovými kameny stále existuje, i když nikoliv příliš drastický. Tříkilový pytel dřevěného uhlí vyjde zhruba na padesát korun, za stejný pytel lávových kamenů zaplatíme něco málo pod 200 korun. Často ale narazíme na slevu, takže jej můžeme koupit za cenu kolem 80 - 90 korun. Také restaurace už poslední dobou nenabízejí pouhé pochoutky „na grilu“ ale nověji „na lávovém grilu“ právě se zdůrazněním na zdravou stránku věci a s poukazem, že jsou zařízeni progresivní technikou. To jsou ovšem lávové grily zcela jiné úrovně – kameny v nich nehoří, ale pouze se zahřívají elektrickou spirálou. Také se proto kameny nevyhazují po jednom použití, ale po určitém počtu grilování se umyjí v myčce, čímž se zbaví nasáklé mastnoty a jsou připraveny k dalšímu grilování. Lávové grily kombinované s fritézou, opatřené termostatem, světelnými kontrolkami a dalšími vymoženostmi si dnes můžeme koupit i do vlastní kuchyně. Musíme ovšem počítat s investicí minimálně 18 tisíc korun, částka se ale může podle druhu grilu vyšplhat i ke třiceti tisícům. Na tyto dokonalé spotřebiče moderní kuchyně se podrobně podíváme příště. -ag-