Moderní lávové grily do kuchyně si můžeme pořídit a nechat zabudovat do kuchyňské linky stejně tak jako varný panel. Investici do grilu je vhodné si ale promyslet – posoudíme to, jak často využijeme přístroje v naší domácnosti a srovnáme s jeho cenou. Ta totiž není nízká - pohybuje se zhruba od 18 až do 30 tisíc korun. O to je ovšem přístroj dokonalejší a důmyslnější. Koupit můžeme kombinace lávového grilu a fritézy. Přístroj je připravený k zabudování do pracovní desky; při jeho instalaci je však nutné počítat s určitou rezervou větší hloubkou - asi jako u dřezu. Díváme-li se na lávový gril v řezu shora dolů, má několik na sebe navazujících částí. Shora jej zakrývá většinou sklokeramická deska. Po odklopení se objeví litinový rošt, pod kterým jsou uloženy elektrické spirály vyhřívající lávové kameny. Samotné kameny jsou uloženy v nerezové vaně pod litinovým roštem. Ještě níže se nachází koš umístěný ve vaně na olej, který při grilování protéká mezi lávovými kameny. A tady je právě spojení grilu a fritézy – koš s vanou po naplnění čistým olejem se využívá právě jako fritéza. A konečně na spodní části přístroje je umístěn vypouštěcí ventil oleje. Vana na umístění lávových kamenů je většinou vyrobena z nerezové oceli. Lávové grily mají běžně světelné ukazatele zapnutí a vypnutí. Pokud mají více topných těles (spirál), jsou tyto samostatně regulovatelné. Při grilování můžeme využívat poměrně rozlehlou plochu na litinovém roštu - rozměru grilu jsou kolem 50 x 30 centimetrů. A jak gril funguje? Zapne se přívod elektřiny (na přístroji se rozsvítí kontrolka), nažhaví se spirály, které předají teplo lávovým kamenům, ty horko akumulují a nadále vydávají. Olej a omastek protéká mezi kameny dospod, částečně se ale také vsakuje do kamenů. Neznamená to však, že by se musely ihned vyhodit – naopak. Po několikerém grilování se kameny uloží do fritézového košíku, ve kterém se dají umýt do myčky při teplotě 70oC. -ag-