Nevíte co dobrého uvařit o víkendu a tak hledáte inspiraci? Chcete se blýsknout svým kuchařským uměním a připravit vítečný nedělní oběd? Pokud ano, tak vyzkoušejte oblíbené recepty šéfkuchaře francouzské a plzeňské restaurace Obecního domu Jiřího Krále. Ryba v solné krustě 1 středně velká ryba ( pstruh, štika, losos, mořský vlk – záleží na chuti i momentálních možnostech), 1 kg soli, 2 lžíce hladké mouky, trochu vody, 4-6 limetek, 2 polévkové lžíce pažitky, 1 lžička bazalky Hrubozrnnou sůl promícháme s moukou a vodou. Těstíčko by mělo být tak husté, aby suroviny držely pohromadě. Půlku směsi rozprostřeme na plech, položíme na ni vykuchanou rybu s hlavou i se šupinami. Do břišního otvoru nacpeme limetky nasekané na měsíčky, pak přidáme pažitku a jemně nasekanou bazalku. Celou rybu pak překryjeme druhou polovinou solné směsi. Pořádně vše uhladíme a vložíme do trouby a pečeme při teplotě cca 180oC přibližně 20 minut. Po upečení, necháme rybu asi 10 minut odstát, teprve pak rozbijeme lžící horní solnou krustu. Vidličkou napíchneme kůžičku u ocásku a krásně ji stočíme. Tak se nám odkryjí nádherná filátka. Hotovou rybu pokapeme olivovým olejem a šťávou z limetek. Ryba pečená v solné pokrývce nejlépe chutná s bílým pečivem, trhaným salátem a bílým vínem. Tato úprava ryby je velice šetrná, protože pokrm zůstane pod solí celý, nepoškozený. Jídlo si tak uchová nejen báječné aroma a chuť, ale i minerály a vitamíny. Drůbeží hranolky na „karí Madras“ 500g kuřecích nebo krůtích prsíček, 200g smetany ke šlehání, 50g sladkého bílého vína, 100g žampionů, 70g cibule, 50g oleje, 30g kari Madras (jedna vrchovatá lžíce), 100g zeleného pórku, sůl a sojová omáčka Prsa nakrájíme na hranolky (opravdu velikost hranolků) a naložíme do trochy oleje a koření kari nejlépe přes noc ale i déle (pouze koření! nesolit!). Dále maso zprudka opečeme (maso opékáme pouze do zbělení, ne déle!) a přidáme ostatní suroviny nakrájené na nudličky. Vše orestujeme, zalijeme vínem, smetanou a necháme cca 3min. provařit. Dochutíme solí, špetkou cukru, chili a sojovou omáčkou (Hainz ale jen trochu, pokrm musí zůstat žlutý!), případně zahustíme solamylem rozmíchaným ve studené vodě. Podáváme s různě upravenou rýží. Ovocná rýže 400g dlouhozrné rýže, 500g vody, 150g mléka, 1 středně velkou cibuli, 50g másla, 50g rozinek, 50g sušených meruněk, dýní, švestek atd., 30g medu, 2 hřebíčky, 2 kuličky nového koření a na dochucení sůl, cukr, chili Den předem si namočíme rozinky. Rozpustíme si máslo, na kterém zpěníme jemně nakrájenou cibulku, přidáme med, rozinky, sušené ovoce (nakrájené na kousky), koření a vše ještě 2 min. opékáme, pak vše zalijeme vodou a mlékem (můžete přidat 1 kostku masoxu) a dochutíme do sladko-slana ale trochu více (rýže vezme hodně chuti do sebe), přivedeme k varu a přidáme vypranou rýži. Provaříme a až vystoupne rýže nad tekutinu, přiklopené a vložíme do trouby vyhřáté na 200oC a troubu vypneme. Za 30 min. je hotovo, ale také za hodinu a déle, rýže se již nespálí a minimálně vychladne. Při odklopení roztrháme velkou vidličkou a podáváme. Dobrou chuť! -šum-