Víkendový tip: grilování ryb a plodů moře

Víkendový tip: grilování ryb a plodů moře

O grilech, zejména těch lávových, jsme psali minule. O nadcházejícím víkendu si je můžeme vyzkoušet v praxi a rovnou se pustit do grilování – ať už doma, na terase nebo na zahradě. Zařadíme si do jídelníčku ryby a mořské plody – samozřejmě grilované. V nabídce obchodů jsou speciálně připravené rybí plátky přímo...

O grilech, zejména těch lávových, jsme psali minule. O nadcházejícím víkendu si je můžeme vyzkoušet v praxi a rovnou se pustit do grilování – ať už doma, na terase nebo na zahradě. Zařadíme si do jídelníčku ryby a mořské plody – samozřejmě grilované.

V nabídce obchodů jsou speciálně připravené rybí plátky přímo připravené ke grilování, mohou být nekořeněné, nebo také ochucené na několik způsobů. Filety jsou přiměřeně nakrájené právě na vhodnou tloušťku, která je pro grilování optimální. Můžeme jimi podle chuti nahradit sardinky z našeho dnešního receptu. Další součástí velké mísy budou sépie, krevety a mořský jazyk.

Na čtyři porce budeme potřebovat: 12 sardinek, 4 sépie, 2 mořské jazyky, 12 krevet, citron a nasekanou petrželovou nať, hladkou mouku, olej, citrón, zeleninu na ozdobu.

Mořské jazyky nakrájíme na úměrné porce. Sardinky opláchneme a vysušíme. Sépie pečlivě očistíme, pokud jsme je nekoupili v obchodě již upravené. Jinak je nutné odstranit kost a vnitřnosti, váček i chapadélka. Vše včetně hlavy (bez očí a blan) nakrájíme na nepříliš velké kousky.

Vše osolíme, opepříme (bílý pepř je výraznější, na sardinky navíc můžeme vyzkoušet i hrubě tlučený červený pepř), sépie lehce poprášíme sladkou paprikou. Natřeme lehce olivovým nebo slunečnicovým olejem a nakonec obalíme v hladké mouce.

Takto připravené kousky ryby a plodů moře položíme na grilovací mřížku (případně použijeme grilovací misku na ryby) a grilujeme asi 15 minut, případně ještě nějakou minutku přidáme. Obracíme průběžně a velmi opatrně.

Při podávání takových ne každodenních pochoutek je důležité, aby servírovací mísa byla náležitě krásná a lákavá, nápaditě a elegantně upravená. Pokud pokrm rozdělíme přímo na jednotlivé talíře, nejlepší budou velké klubové, nebo i talíře na pizzu. Jestliže chceme servírovat vše na jedné míse, nejvíce vynikne plochá nerezová nebo čistě bílá – hosté si pokrm přeloží na dezertní talíře. V obou případech přikládáme rybí příbory, zeleninový salát, dostatek ubrousků a vybereme dobré víno…

Mísu s grilovaným pokrmem dotáhneme i barevně: speciálním tvořítkem nebo nožíkem vytvarujeme půlku citrónu do zubatého okraje, doprostřed dáme petrželku, kterou lehce posypeme také kroužky sépií. Srdíčka hlávkového salátu naaranžujeme mezi ryby a plody moře, pokapeme citrónovou šťávou nebo marinádou. Zkusit můžeme i ledový salát. Barevný akord dotvoří ozdobně nakrájené kousky okurky, rajčete a karotky.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme