Poněkud chladný techno styl na straně jedné, poněkud přezdobené (a často balancující na hraně vkusu) historizující kuchyně na straně druhé. K těmto dvěma proudům inklinuje většina dnešní produkce – naší i zahraniční. Existuje něco mezi tím? Jistě - široká škála možností; k nim se však člověk musí dobrat složitější cestou než je jen přijít, vybrat a zaplatit. Je to zdlouhavý proces přemýšlení, porovnávání, dotváření, kombinování. Originalita, ke které se každý sám musí dobrat, individuálně poskládané kuchyně, kuchyně každému na míru. Nejen velikostí a funkcemi, ale také osobitým vzhledem. Jednou z mnoha inspirací pro trochu jinou kuchyni může být stará venkovská francouzská kuchyně. Její atmosféru můžeme přímo ochutnat třeba v některé francouzské restauraci. Většinou je dost drahá a platí se tu kromě vynikající kuchyně právě za atmosféru interiéru: usadí nás tam na omšelé židle každou jinou, možná tam bude prošlapaná kamenná podlaha a patinované hrubé stěny - přesto nebo právě proto se tu cítíme velmi uvolněně a ani si nakonec nevšimneme, kolik zaplatíme. Cítíme se tu dobře, proč se tak necítit také doma – ve vlastní kuchyni, řekneme si. Vydáme se tedy na obhlídku po obchodech. V kuchyňských studiích však vidíme skoro pořád dokola „techno“ a „rustikální“ kuchyně – to znamená spíše „německý“ čistý a spořádaný styl. Málokdo nám nabídne kuchyni „a la Provence“, kuchyni po francouzsku barevnou, trochu neučesanou, trochu omšelou, ale velmi půvabnou. Je to právě patina, vzhled „použitosti“, co je u nás dosud hodně přehlíženo, ale vysoce ceněno lidmi například z Austrálie nebo USA, kteří si u nás zařizují byty. Ti jsou starými věcmi přímo unešeni – neúnavně se pídí po staré dlažbě, obkládačkách, prknech, barokních dlaždicích, starých kredencích…To vše pak sami nadšeně kombinují a dotvářejí, nebo naopak všechny nabyté poklady předají architektovi, aby jim vytvořil stoprocentně originální, osobitý a jedinečný kuchyňský interiér, kde je vše prosté, neopakovatelné (pod omšelou slupkou však často nadupané supermoderními spotřebiči). Pro většinu lidí vyznávajících tento styl ale platí, že se často vzdají nejmodernějších spotřebičů a nahradí je svéráznou atmosférou. Na originální, nonkonformní kuchyně slyší všichni, pro které je na prvním místě uklidňující interiér, nikoliv chladné sterilní kuchyňské pracoviště. Nic se ale nemusí vylučovat: moderní technika se nemusí skrývat jen za naleštěnými nerez dvířky, ale i za velmi nenápadnými dřevěnými. -ag-