Známé i méně známé ingredience

Známé i méně známé ingredience

Originální čínské přípravky nám šetří nejen čas, ale pomohou dosáhnout i autentické chuti a vůně, kterou jinak jako Evropané většinou těžko trefíme. S postupujícím jarem je na trhu zelenina v čím dál větší rozmanitosti a bylo by škoda nevyužít jí při vaření – a to zejména v čínské kuchyni, která zeleninou přímo hýří....

Originální čínské přípravky nám šetří nejen čas, ale pomohou dosáhnout i autentické chuti a vůně, kterou jinak jako Evropané většinou těžko trefíme.

S postupujícím jarem je na trhu zelenina v čím dál větší rozmanitosti a bylo by škoda nevyužít jí při vaření – a to zejména v čínské kuchyni, která zeleninou přímo hýří. Zelenině však musíme dodat specifickou chuť. Že se nám to může povést i bez dlouhé praxe, se přesvědčíme v obchodech nebo bistrech, kde můžeme zakoupit nejrůznější ingredience k dochucení nebo dodělání pokrmů.

Slané zelí
V obchůdcích narazíme na igelitové sáčky se záhadným obsahem, který si musíme dát vysvětlit. Je to pokrájené zelí i s košťálem, naložené v ostré marinádě. Přidává se ke smažené rýži a do masových směsí.

Kyselé zelí
Obdoba předešlého - zelí v nakyslém roztoku, určené do salátů nebo teplých jídel.

Sojová zelenina
Skleničky s tenkými barevnými plátky v tmavé marinádě. Většinou se ve směsi vyskytuje mrkev, okurka, zelí, cuketa. Slaná ostrá směs se přidává k rýži a masu nebo k smaženým nudlím.

Jasmínová rýže
Provoněná rýže specifické chuti. Koupit můžeme kilo i plátěné desetikilogramové

Čínský sýr
Pod tímto názvem se skrývá sójový sýr to-fu naložený v nálevech různého složení, které sýru dodávají rozličné chuti. Kousky to-fu naskládané ve skleničkách jsou naloženy jednou v ostré, jindy ve slané omáčce. V jednom případě jsme byli upozorněni, že tento sýr „smrdí jako syreček“.

Chilli pasty
Vybrat si můžeme z mnoha druhů - s různým stupněm kyselosti, polosladké a více či méně slané.

Chilli omáčky
Opět v pestrém výběru - velmi ostré, jemné, sladkokyselé… Přidávají se do salátů, polévek, rýžových a masitých jídel.

Sypké kořenicí směsi
Sáček rozmíchaný ve vodě přidáme k vepřovému nebo kuřecímu masu a ihned tak vyrobíme typickou příchuť určitého jídla – jako kuře čtyř vůní, kung-pao, nebo thajskou sladkokyselou masovou směs.

Polévky v sáčku
I čínskou polévku si můžeme připravit ze sáčku. Koupit můžeme buď hotové polévky, nebo jejich sypké součásti, ke kterým se přidá voda, zelenina nebo nudle.

Sáčky se sezamovou pastou
Průhledné pytlíky s černým pastózním obsahem s kousky zrníček – to je ostrá dochucovací sezamová pasta. Na bázi sezamu seženeme i sypké koření, oleje a sezamovou pomazánku.

Čínská vejce
Jako hračky vypadají vejce v čisté bílé skořápce jednotlivě uzavřená ve vakuovaném igelitovém obalu. Doma stačí vejce rozkrojit a obsah vyjíst lžičkou. Byla dlouhou dobu naložená ve speciálním roztoku, který prošel skořápkou obsah vejce ochutil, ale skořápku zanechal pevnou.

Pomazánky na chleba
V kelímcích nebo lahvičkách najdeme pomazánku z burských oříšků i sezamovou pomazánku.

Nabídku obchůdků doplňují nápoje - sake, švestkové víno, různé pálenky a čínské pivo.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Schodiště a kuchyňská linka, Výroba kuchyňské linky, Skleněný obklad na záda kuchyně.