Sušení potravin v sušičkách a troubách

Sušení potravin v sušičkách a troubách

Sušení je vlastně konzervační metoda; potravinu konzervujeme tak, že jí odnímáme vodu, přičemž nejvíce vody ztrácejí sušením houby. U ovoce se sušením snižuje hmotnost na čtvrtinu až šestinu hmotnosti původní. Sušíme jen čerstvé, dokonale zralé ovoce s nejvyšším množstvím cukru. Přednosti sušiček Elektrické stolní...

Sušení je vlastně konzervační metoda; potravinu konzervujeme tak, že jí odnímáme vodu, přičemž nejvíce vody ztrácejí sušením houby. U ovoce se sušením snižuje hmotnost na čtvrtinu až šestinu hmotnosti původní. Sušíme jen čerstvé, dokonale zralé ovoce s nejvyšším množstvím cukru.

Přednosti sušiček
Elektrické stolní sušičky nejsou určeny výhradně k sušení ovoce, dobře s nimi nasušíme i houby a zeleninu. Kvalitní sušička potravinu správně usuší, nepřesuší (ovoce by kromě šípků nemělo být úplně tvrdé) a hlídá za nás teplotu. Okrouhlé přístroje většinou s pěti sušicími platy v patrech nad sebou mají ve spodní části spirálu; vznikající teplo je rozháněno mezi plata se sušícími se potravinami ventilátorem. Sušičky mají něco přes metr dlouhou šňůru k připojení do zásuvky.

Průměr sušicích sít se pohybuje od 30 do 40 centimetrů. Někteří výrobci uvádějí kapacitu – na jedno síto můžeme naložit až půl a třičtvrtě kila ovoce. Jiní výrobci uvádějí celkovou sušicí plochu; ta se pohybuje do 0,5 m2. Sušicí patra se buď nakládají na sebe a poté fixují, nebo se vkládají ze strany přístroje zásuvkovým způsobem.

Na čelním panelu spodní strany přístroje zvolíme teplotu – dražší přístroje mají rozmezí od 30oC do 70oC; světelný spínač nás informuje o chodu či vypnutí přístroje. Potravinu před sušením připravíme podle pokynů přiložených u konkrétního přístroje – ovoce, zelenina i houby většinou stačí rozkrájet na tenké plátky. Cenové relace sušiček se na našem trhu pohybují od jednoho do čtyř a půl tisíce korun.

Sušení v troubě
Před sušením v troubě (elektrické nebo na pevná paliva) ovoce očistíme, nakrájíme a většinou i předvaříme. Sušíme v troubě s pootevřenými dvířky, nejprve při teplotách 50-60oC, když se část vody z ovoce odpaří, zvýšíme teplotu na 70oC, načež dosušíme opět při minimální teplotě. Takto nízké teploty změříme nejlépe dlouhým teploměrem (používá se při zavařování), který vložíme do trouby.

Sušené ovoce, zeleninu a houby uchováváme zásadně v suchu, v těsně uzavřených dózách nebo vzduchotěsných fóliích. Uložíme do chladu a temna a odebíráme postupně k použití, před kterým většinou necháváme předem nabobtnat.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně,trouba.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Kuchyňská linka, Skleněný obklad na záda kuchyně, Obložení kachliček.