Pár nápadů se sušeným ovocem

Pár nápadů se sušeným ovocem

Pokud jste se inspirovali a zaujalo vás v minulých článcích téma sušení ovoce, možná jste se už vydali i koupit sušičku. Ta nám bude vydatným pomocníkem po celé léto; třeba ji můžeme odvézt na chalupu a průběžně sušit přímo u zdroje – houby po celou houbařskou sezónu, lesní ovoce přímo z lesa přinesené i výpěstky ze...

Pokud jste se inspirovali a zaujalo vás v minulých článcích téma sušení ovoce, možná jste se už vydali i koupit sušičku. Ta nám bude vydatným pomocníkem po celé léto; třeba ji můžeme odvézt na chalupu a průběžně sušit přímo u zdroje – houby po celou houbařskou sezónu, lesní ovoce přímo z lesa přinesené i výpěstky ze zahrady.

Je pravda, že dnes, kdy je na trhu celoročně slušná nabídka ovoce čerstvého, nejsme v zimě závislí jedině na sušeném ovoci. Sušíme je ale z jiného důvodu: zejména proto, abychom celoročně získali jak zdravější náhradu cukrovinek, tak chuťově pestré přísady do snídaní na bázi cereálií a vůbec abychom si všeobecně rozšířili spektrum kuchyňských receptů. Sušené ovoce vždy můžeme navíc doplnit sezónními druhy ovoce čerstvého – právě kombinace čerstvého a sušeného ovoce nám dovolí vykouzlit nezvyklé a zajímavé chuťové variace.

Salát se sušenými meruňkami
150g šunkového salámu, šunky nebo zauzené šunky, 150g ementálu, 100 majolky, citrónová šťáva, 100g sušených meruněk

Nabobtnalé a scezené meruňky, salám (šunku) a ementál pokrájíme na nudličky. Vmícháme majolku s citrónovou šťávou a cukrem. Vychlazený a proleželý salát ještě podle chuti dochutíme. Podáváme s bagetou nebo jiným bílým pečivem.

Ovocný pohár s tvarohovým sýrem
150g sušené směsi (meruněk, broskví, třešní, višní, ananasu), 2 velké lučiny nebo 1 lučina a 1 žervé, 50g čokolády na vaření, 2 - 3 lžíce pískového cukru, 1 – 1,2 dl mléka, 1 lžíce moučkového cukru, sáček vanilínového cukru

Namočené a nabobtnalé ovoce pokrájíme na mešní kousky. Do cukru s vodou naházíme rozlámanou čokoládu a rozvaříme. Rozdělíme do pohárů a přidáme nakrájené ovoce. Krémové sýry našleháme v mixéru s moučkovým a vanilínovým cukrem, mléko přidáváme podle potřeby. Musí vzniknout tak hustá hmota, která se dá dobře nastříkat na poháry. Povrch pohárů přizdobíme višní a strouhanou čokoládou.

Borůvková omáčka (staročeský žahour)
150 g sušených borůvek, 3 lžíce pískového cukru, 2 dl smetany, 20g másla, lžička škrobové moučky, kousek skořice

Borůvky necháme nabobtnat, dáme do kastrolku s cukrem a máslem a podusíme. Přidáme skořici, lžičku škrobové moučky, kterou jsme rozmíchali ve dvou lžících vody a smetanu. Vaříme 2 minuty, potom odstraníme skořici. Omáčku upravíme – buď zředíme mlékem, pokud je hustá, případně ještě trochu přisladíme.

Řidší omáčkou přeléváme zmrzliny, kynuté knedlíky, tvarohové vařené taštičky a dukátové buchtičky. Hustší omáčku podáváme ke vdolečkům a lívancům.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Návrh a realizace podkrovního bytu, Kompletní rekonstrukce bytu, Kompletní rekonstrukce bytové jednotky.4+1.