Pokud vás právě nebolí v krku z rozmarů počasí, pak je správný čas pochutnat si na zmrzlině. Její jednotlivé druhy se dají zvýraznit a „dotáhnout“ nejrůznějšími přelivy, krémy a ovocnými omáčkami. Servírování zmrzliny Misky se zmrzlinou servírujeme na dezertním talířku s přiloženou lžičkou, misku ještě podložíme ubrouskem. Do zmrzliny můžeme zapíchnout malé ovocné špízy, papírová paraplíčka a jiné ozdůbky. Zmrzlinu také můžeme servírovat na plochých talířích: na talíři naaranžujeme jednotlivé kopečky zmrzliny a přeléváme krémy. Zmrzlina se nejlépe vychutná, když ji jíme širokou a plochou zmrzlinovou lžičkou. V mnoha cukrárnách a dokonce ani ve specializovaných zmrzlinových barech nám ji ale už nepřinesou – spokojí se s obyčejnými kávovými lžičkami. V cizině se to ale většinou dodržuje; je to totiž rozdíl a požitek je docela jiný: plochou lžičkou můžeme zmrzlinu perfektně jemně a tence seškrabávat. V některých zemích nám navíc ke zmrzlině přinesou sklenici vody ke spláchnutí sladké chuti. Vinná pěna (na vanilkovou zmrzlinu) Dobře ušleháme 1,5 dl suchého nebo polosladkého bílého vína, 1 žloutek, 1 vejce a 40g pískového cukru. Nádobu s ušlehanou hmotou postavíme do hrnce s horkou vodou, kterou vaříme na malém plameni. Hmotu kvedláme tak dlouho, až nám vznikne hustá pěna. Než se pěna začne vařit, odstavíme z ohně a ihned podáváme. Pak můžeme přidat pár kapek rumu. Vychlazenou pěnou poléváme vanilkovou zmrzlinu. Rumové švestky (na ovocnou zmrzlinu) 400g švestek, 200g hnědého krystalového cukru, kus skořice, 1 dl suchého červeného vína, 5 lžic rumu Švestky omyjeme a rozpůlíme, v jedné půlce vždy ponecháme pecku. Vodu, víno, cukr, skořici s cukrem uvedeme do varu, potom přidáme švestky. Vaříme přiklopené na středním ohni asi 7 minut. Švestky vyndáme a omáčku mícháme a vaříme ještě 3 minuty, až trochu zhoustne. Citrónovou, pomerančovou nebo meruňkovou zmrzlinu servírujeme na ploché talířky a ke každé porci přidáme několik švestek s omáčkou. Když rumových švestek uvaříme víc, pár dní je můžeme ve skleněné dóze skladovat v chladničce. Čokoládová pěna (na smetanovou zmrzlinu) 5g kakaa, 1 žloutek a 6 lžic smetany ušleháme ve vodní lázni do tuhé pěny. Pomerančová omáčka (na čokoládovou zmrzlinu) 200g pískového cukru, 3 dcl pomerančového džusu, 3 lžíce medu, 2 hřebíčky a kůru z chemicky neošetřeného pomeranče 8 minut povaříme. Přidáme kousky pomeranče a dochutíme citrónovou šťávou. -ag-