Káva a horké dny

Káva a horké dny

…jde to vůbec dohromady? Pro našince moc ne, my rozžhavené letní dny spojujeme spíše s půllitrem piva. Ale zejména jižní národy mají mnoho variant osvěžující kávy do parného léta. S kávou začínají takoví Italové nebo Řekové už ráno, snídaně je nepředstavitelná bez malého šálku černého životabudiče nebo napěněného...

…jde to vůbec dohromady? Pro našince moc ne, my rozžhavené letní dny spojujeme spíše s půllitrem piva. Ale zejména jižní národy mají mnoho variant osvěžující kávy do parného léta. S kávou začínají takoví Italové nebo Řekové už ráno, snídaně je nepředstavitelná bez malého šálku černého životabudiče nebo napěněného capuccina. V horkém odpoledni je příjemné osvěžit se ledovou kávou či kávou s mlékem, po dobré večeři zase není nad to vychutnat si voňavou kávu s kořením nebo alkoholem.

Tak i pro nás by byla škoda omezovat se na instantní kávu a obligátního „turka“ - kávu si můžeme donekonečna vylepšovat a obměňovat. Krásnou vůni kávě dodá skořice nebo vanilka, správný říz alkohol (viz italské caffé coretto), tu správnou jemnost propůjčí kávě zase šlehačka či zmrzlina.

Dobrá káva také patří neoddělitelně k letní dovolené. Kofein v rozumném množství osvěží; tedy pokud nebudeme pít šálek za šálkem od rána do večera. A samozřejmě nikdy ne na slunci, ale vždy ve stínu slunečníku, na stinné terase… Tady je několik tipů pro inspiraci:

Káva po turecku
Do džezvy (obsah 0,1 l) dáme lžičku moučkového cukru a na ohni jej necháme pomalu roztavit. Přilijeme vodu. Když se začne vařit odstavíme, přisypeme 7g kávy, promícháme a necháme vzkypět. Někdo nechává opakovaně krátce vzkypět dvakrát i třikrát. Jiný způsob je nechat vzkypět kávu a až potom osladit kostkou cukru.

Ledová káva
Vanilkovou zmrzlinu smícháme se silnou, hodně vychlazenou kávou. Servírujeme ve vysokých skleničkách, zdobíme šlehačkou.

Medová káva
Velmi silnou kávu nalijeme do vysoké sklenice, pokryjeme drobně drceným ledem, přidáme lžičku medu a navršíme šlehačku. Podáváme s dlouhou lžičkou.

Havajská káva
V mixéru ušleháme do pěny 0,4 l silné studené kávy, 1/2 l kávové zmrzliny a l dcl ananasové šťávy.

Venezia
Ušleháme do zhoustnutí ve šlehači 0,3 l silné černé kávy, lžíci krystalového cukru a 300 gramů tlučeného ledu. Podává se v nízkých pohárech se lžičkou.

Granito
Do úzké sklenice nalijeme silnou kávu, doplníme stejným dílem jemně drceného ledu a navršíme šlehačku.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky.