Chladná kuchyně v parném dni

Kuchyně je v extrémně horkých letních dnech vyhledávaným útočištěm; často je totiž nejstudenější místností v bytě. Pokud máme kuchyni na sever a ještě k tomu podlahu z dlaždic, je to skutečně v bytě nejlepší místo k osvěžení. Kuchyně je uchráněna slunečních paprsků, navíc jsme blízko chladničky s nápoji, ovocem a...

Kuchyně je v extrémně horkých letních dnech vyhledávaným útočištěm; často je totiž nejstudenější místností v bytě. Pokud máme kuchyni na sever a ještě k tomu podlahu z dlaždic, je to skutečně v bytě nejlepší místo k osvěžení. Kuchyně je uchráněna slunečních paprsků, navíc jsme blízko chladničky s nápoji, ovocem a hlavně ledem.

V kuchyni i v dalších částech bytu to po ránu uděláme tak, jako lidé z jižních krajů: co nejčasněji důkladně vyvětráme a potom zavřeme okna, zatáhneme rolety, žaluzie, závěsy, zavřeme okenice. Zkrátka čím víc vrstev nastavíme slunci, tím lépe; zejména u oken na západ a jih. Vyplatí se to - odpoledne budeme mít prostředí o několik oC studenější.

V horku je ale nejen důležité nepřehřívat organismus, tedy pobývat v chládku, ale také tělo cíleně ochlazovat. Není přitom nejlepší preferovat jen vychlazené pivo a co nejstudenější sladké limonády s ledem. Tělo totiž paradoxně musí vyvíjet teplo, jak se snaží přijatou ledovou tekutinu ohřát na tělesnou teplotu.

Jaké potraviny tedy organismus nejlépe ochladí a současně zahání žízeň?

Bílé přírodní jogurty.
Vychlazený bílý jogurt bez cukru můžeme jíst samotný, osolený, (třeba i s trochou česneku), s medem, nebo jej použít na saláty a studené polévky. Jako třeba bulharský tarator:

Tarator
Velkou okurku jemně nastrouháme, přidáme přibližně kelímek jogurtu (množství odhadneme tak, aby vznikla hustá polévka), osolíme, přidáme čerstvě mletý pepř, strouhané vlašské ořechy, jemně nakrájený kopr a jablečný nebo vinný ocet – jen pár kapek. Zamícháme a dochutíme. Dáme důkladně vychladit. Okurku můžeme nahradit strouhanou kedlubnou.

Kefír
Kefír, podmáslí, acidofilní mléko – to všechno nám v horku také pomáhá. Tyto přírodní nápoje můžeme střídat s jejich nasládlými ochucenými variantami.

Chladný černý čaj
Čaj je na ochlazení a žízeň výborný, zejména má-li teplotu od 20 do 30oC. Střídat můžeme černý a zelený čaj, dobrý je i mátový.

Gaspacho
Dobře vychlazená španělská zeleninová polévka nás také výborně zchladí. Recept najdete zde.

-ag-

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme